Belföld

Mobilpiaci fellendülésre számít a Motorola

Az elmúlt két év dekonjunktúráját követően 2003-ban piaci fellendülésre számít a világ második legnagyobb mobiltelefon készülék gyártója, az amerikai Motorola. Mike Zafirovskinak, a cég elnök-vezérigazgatójának becslése szerint a mobil telefonkészülékek piaca 8-10 százalékkal bővül az idén.

A két éve tartó agresszív költségcsökkentési programok hatásának köszönhetően az egyéb tevékenységi körök, így a félvezető gyártás és a távközlési infrastrukturális berendezések gyártása is nyereségessé válik.

– Bizton állíthatjuk, hogy a cég mind a hat tevékenységi köre úgy a pénzforgalmi többlet, mint az eredmény terén pozitív mérleget mutat majd 2003-ban – jelentette ki Mike Zafirovski Sanghajban a legújabb telefon készülékek bemutatóján.

Októberben a Motorola hat veszteséges negyedévet követően nettó nyereségről adott számot a harmadik negyedévre vonatkozóan. A negyedik negyedéves előrejelzését azonban a félvezető termékek és a nagysebességű internetes és mobilkommunikációs berendezések csökkenő keresletére hivatkozva a korábbi 14 centes egy részvényre eső nyereségről 10 centre fogta vissza. A negyedik negyedéves eredményt január 22-ikén teszik közzé.

A mobiltelefon készülék gyártó ágazat, mely 40 százalékát adta a konszern 2001-es 29,5 milliárd dolláros forgalmának, egyre nagyobb piaci részesedést harcol ki magának. Zafirovski szerint 2002-ben összesen 390 millió mobiltelefon készülék kelt el a világpiacon, ami 1,8 százalékos növekedésnek felel meg. 2001-ben a piac két-három százalékkal szűkült az előző évek rohamos bővülése után. A Motorola Nokia utáni második helyezését egyre inkább veszélyezteti a rohamléptekkel előretörő Samsung Electronics Co, mely 2002-ben 10 százalékos piaci részesedés megszerzésével szökött fel a harmadik helyre. A Motorola piaci részesedése 15 százalék körül áll. A világpiaci második hely megvédése mellett a Motorola legfőbb célja az első helyezés visszaszerzése a Nokiától a hazai, észak-amerikai piacon.

A mobiltelefon készülékek növekvő keresletével szemben Zafirovski véleménye szerint a vezeték nélküli távközlési berendezések piacán az idén is csökkenésre kell számítani. A Motorola távközlési berendezés gyártó részlege 2001-ben 2,1 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, és ezért egyes hírek szerint akvizíciós célponttá vált. A harmadik generációs mobiltelefon készülékek gyártásában a Motorolával licencszerződésben álló német Siemens még októberben az infrastrukturális berendezések terén tervezett együttműködésről folyó tárgyalásokról számolt be. Zafirovski most cáfolta a tárgyalások hírét. Nem zárta ki viszont annak újrafelvételét arra az esetre, ha a piaci helyzet tovább romlana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik