Belföld

Látszatreform – valós kilátással

A magyar villamosenergia piac liberalizációja csak látszatreform, amely csupán azt célozza, hogy az ország eleget tegyen az EU direktíváknak - írja mai cikkében a Financial Times, mondván: a piac fele az állam kezében marad.

Nem a Financial Times tudósítója volt az egyetlen, aki kételyeinek adott hangott a régóta tervezett piacnyitással szemben. Az elemzők, a piaci szereplők, s a hatósági szakemberek egyaránt csupán találgattak az elmúlt hetekben, hogy vajon mit hoz az új esztendő. Abban azonban egyetértettek a hazai nyilatkozók, hogy jelentős lépés a magyar Villamos Művek Rt. monopóliumának legalább névleges megtörése. Ennyiben tehát a magyar piacot testközelből ismerők megengedőbbek a Financial Times cikkírójánál.


A januártól életbe lépett új szabályozás szerint hazánk villamosenergia-felhasználásának 33-35 százalékáig nyílt meg az árampiac. A 6,5 gigawattóránál több áramot használó mintegy 200 feljogosított nagyfogyasztó jogosult arra, hogy kilépjen a szabad piacra, s a kereslet-kínálat elvén vásároljon áramot.


A viszonylag korlátozott kör ellenére jelentős kereslet mutatkozik. Mint azt Dr. Tombor Antal a Villamosenergia-irányító Rt. elnök-vezérigazgatója a napokban a FigyelőNet kérdésére elmondta: az érdeklődés már az első alkun is hétszer nagyobb volt, mint amennyi szabad kapacitás rendelkezésre állt a nemzetközi távvezetékeken.


A kapacitások hosszú távú lekötöttsége nyilvánvalóan fékezi a piacnyitást. Emellett a feljogosított nagyfogyasztók tanácstalansága is tapasztalható volt az elmúlt hónapokban. Jelentős részük az első időkben nem képes majd élni a számukra felkínált liberó előnyeivel. Elemzők szerint aligha várható a piac 5 százalékánál nagyobb arányú tényleges liberalizáció az indulást követő hónapokban. A nyitás ármódosító hatását tovább gyengíti, hogy az egyébként is csekély részarányú piaci áron kínált villamosenergia egyelőre csak a termelő szférában jelenhet meg, a kisfogyasztók nem érzékelik a változásokat.


Mindenestre bíztató kilátás, hogy a szabad piac előnyeit várhatóan már a közeljövőben élvező, a forgalom szűk 5 százalékát képviselő nagyfogyasztói kör becslések szerint 8-10 százalékos megtakarítást érhet el. A reform nyilvánvalóan csak a hazai árampiac töredékét érinti, ám ebben a szeletben kétségtelenül valós előnyökkel jár. 


   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik