Belföld

Túlélésért küzd az eladósodott Tv2?

Magyarországon nem a legjobb üzlet kereskedelmi televíziót üzemeltetni. A két országos csatorna a reklámokból szerezhető évi 100-120 milliárdos összbevétel 30-40 százalékán osztozik, bevételeik nagy hányadát a pályázatukban vállalt közszolgálati kvóták teljesítése emészti fel.

Az RTL Klub idei évre várható bevétele 23 milliárd forint a Tv2-jét 17 milliárdra becsülik – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Mondok Árpád, az MC MediaCompany Kft. ügyvezető igazgatója. Mindeközben utóbbi köztudottan magasabb rezsivel működik. Míg az RTL Klub helyzete stabilnak mondható, egyértelmű, hogy a Tv2 kényszerpályára került, és ebből a helyzetből következően folyamatos többletfinanszírozást igényel. A társaság kénytelen gazdaságilag racionalizálni működését és bevételeit növelni, miközben nézettségét is javítani kényszerül. Egyes médiapiaci szakértők szerint egy esetleges hitellel a kereskedelmi csatorna eladását készítik elő, csak az a kérdés, hogy kinek és mennyiért. Mások azonban meglepőnek tartanák, ha a tízéves koncessziós idő letelte előtt négy évvel cserélne gazdát a televízió. Németh Béla, az Initiative Media Kft. ügyvezető igazgatója az értékesítési előkészületeknél sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a csatorna pozíciójának erősítése a cél.

A lap információi szerint hatmilliárd forintos hitelkérelemmel fordult a Magyar Fejlesztési Bankhoz a Tv2-t működtető MTM-SBS Televízió Rt. Pintér Dezső, a kereskedelmi csatorna elnöke nem kívánta kommentálni az értesülést. Amennyiben a hír igaz is lenne, banktitok lévén nem adhatnak információt – nyilatkozott László Boglár, az MFB kommunikációs igazgatója. A fejlesztési hitelek az MFB rutinfeladatai közé tartoznak ugyan, ám a bank a hitelelbíráláskor mérlegeli, hogy a hitelért folyamodó médiapiaci szereplő mennyire tekinthető stabilnak.

A kereskedelmi csatorna négy évvel ezelőtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól hatmilliárd forintos hitelcsomagot vett fel. Az összeg felét nyolcéves lejáratra folyósítja az EBRD, a további 14 millió dollárt pedig két magyar kereskedelmi bankkal, az OTP-vel és a Kereskedelmi és Hitelbankkal bonyolította, utóbbi 7,5 évre szól. A hitel – amelynek utolsó részlete 2005 végén jár le – jelentős részét a társaság már visszafizette a cégben 81,5 százalékos tulajdonos luxemburgi SBS segítségével. Ám ez utóbbi segítséggel a társaságnak a tavalyi év végén már 12 milliárd forintra nőtt a tartozása. Ennek finanszírozására kellene az újabb hatmilliárdos hitel. Nem mellékes, hogy a Tv2 – a csatorna szerint – csak az elmúlt évben volt nyereséges.

A Tv2 a tíz évre szóló 8,84 milliárd forintos műsor-szolgáltatási díj csaknem felét fizette ki eddig. Kérdéses, hogy a jelenlegi működési feltételek mellett van-e esély arra, hogy a tízéves koncessziós idő alatt a tévé összességében elérje a nullszaldót, és akkor még nem beszéltünk a befektető remélt hasznáról.

A Tv2 piacra lépése után gyorsan vezető pozíciót szerzett, ám később folyamatosan teret vesztett. Egy évvel ezelőtt került a mélypontra, ám az idei őszi műsorstruktúrának, azon belül is a Big Brothernek köszönhetően sikerült riválisát, az RTL Klubot utolérnie. A legfrissebb nézettségi adatok szerint a két kereskedelmi csatorna valóságshow-ja szinte fej fej mellett halad, sőt ebben a műfajban a TV2 némi előnyre is szert tett. Az év első nyolc hónapjának gyenge teljesítményét követően tehát a Tv2 ismét kiélezett versenyre kényszeríti az RTL Klubot. Nagy kérdés, hogy ezt állandósítani tudja-e a jövő évben is. A siker még így is viszonylagos, hiszen a nézettségi adatok szerint a két csatorna együttes nézettsége legalább félmillióval alatta marad az egy évvel korábban mértnek.

Helyzetüket nehezíti, hogy a megújult Magyar Televízió az utóbbi két hónapban öt százalékkal növelte részesedését, és tendenciáját tekintve is növekedést mutat. Ráadásul néhány jelentősebb kábelen közvetített adóval is versenyezniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik