Belföld

Közhasznú egyesület rendezte a neonáci találkozót

Közhasznú társaság szervezte a sződligeti neonáci ifjúsági találkozót. A Nemzetbiztonsági Hivatal a bírósági bejegyzés felülvizsgálatát kezdeményezte.

Közhasznú minősítésű társadalmi szervezetként szerepel a Fővárosi Bíróság (FB) nyilvántartásában a Vér és Becsület Kulturális Egyesület, amely lapértesülések szerint a sződligeti neonáci ifjúsági találkozót szervezte. A Nemzetbiztonsági Hivatal a bejegyzés felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségen. Az FB sajtótitkárságán azt közölték csütörtökön, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet 2001 februárjában jegyezte be a bíróság. A szervezet 2002 májusától közhasznú minősítéssel szerepel a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásában.

A Népszabadság értesülései szerint a Németországban betiltott Blood and Honour nevű fasiszta szervezet magyarországi tagozataként ismert az egyesület, amelyet a lap szerint hivatalosan a mellőzött fiatal művészek felkarolására és támogatására alapítottak. A lap szerint az egyesület kulturális rendezvényeinek célja, hogy a neonáci szervezet tagjainak és szimpatizánsainak számát növeljék.

Tóth András polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár szerint a szervezet úgy kapott bejegyzést, hogy megtévesztette a hatóságokat. Szerinte a valós tevékenységet elfedik azok az írott és deklarált célok, amelyekkel a bejegyzést kérték. Tóth álláspontja szerint ilyen szervezet legális tevékenységet Magyarországon nem folytathat. Jelezte: az ügyészségtől kérik a bejegyzés felülvizsgálatát. Sódor István fővárosi főügyész közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal már kezdeményezte a felülvizsgálatot az egyesület bírósági bejegyzésével kapcsolatban.

A sződligeti művelődési házban december 21-én tartottak neonáci ifjúsági találkozót Fehér karácsony címmel, a lap szerint a rendezvényen elhangzott, hogy februárban nemzetközi neonáci összejövetelt rendeznek Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik