Belföld

Csökkenő német foglalkoztatottság

A keresők száma Németországban 1997 óta először ismét csökkent 2002-ben - jelentette be csütörtökön előzetes adatokat ismertetve a német statisztikai hivatal, miközben Wolfgang Clement munkaügyi miniszter egy rádióinterjúban kijelentette: a borús előrejelzések ellenére is bízik abban, hogy 2003-ban éves átlagban négymillió alá szorítják a munkanélküliek számát.

A wiesbadeni központú statisztikai hivatal szerint tavaly éves átlagban 38,7 millió embernek volt munkahelye Németországban, 246 ezerrel kevesebbnek, mint a megelőző évben. A csökkenés 0,6 százalék.

A visszaesés különösen a munkavállalók kategóriájában erős: számuk tavaly Németországban 34,6 millió volt, 0,8 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben. Az egyéni vállalkozók, az úgynevezett önállóak, vagy a vállalkozásba besegítő családi hozzátartozók száma 4,1 millió főt tett ki, a tendencia enyhén erősödött (plusz 0,4 százalék).

Eközben Wolfgang Clement munkaügyi miniszter a Deutschlandfunk rádióadónak azt jelentette ki: reméli, hogy a borús előrejelzésekre rácáfolva sikerül a négymilliós szint alá szorítani a munkanélküliek számát. Clement szerint senki sem tudja megmondani, hogy mikorra sikerül 3,5 millióra csökkenteni az állástalanok számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik