Belföld

Szilveszteri apró – ne vegye komolyan!

Szilveszter napján szerkesztőségünk az euro.hu furcsa hírei közül válogatott; ezzel is szeretnénk hozzájárulni olvasóink jó hangulatához. Íme!

Meg nem erősített információk szerint Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hivatalos levélben kért engedélyt Wim Duisenbergtől, az Európai Központi Bank elnökétől, hogy a magyar euróérmék mindkét oldala fej lehessen.

Az indoklás szerint komoly belpolitikai válságot idézne elő, s akár az európai uniós népszavazás pozitív eredményét is veszélyeztethetné, ha a magyar eurón nem szerepelhetne azonos módon a Big Brother és a Való Világ valóság-show győztesének arcképe. A Monetáris Tanács maratoni hosszúságú ülésén nem vállalta a döntés felelősségét, hogy megossza a valóság-show-k győzteseit az egy- és a kéteurós között, tehát hogy rangsoroljon: Éva kerüljön az egyik, Szabolcs a másik érmére.

A kompromisszumos javaslat szerint a magyar 1 eurós egyik oldalán Évi, másik oldalán pedig Szabolcs arcképe lenne. Kisebb zavart okozott az ülésen az a felolvasott levél, amelyben Zsanett jelezte, hogy szívesen ül modellt mindkét portré elkészítéséhez.

– – –

Most már biztos, hogy Dánia vagy áttér az euróra vagy nem. Elemzők az elmúlt két év közvélemény-kutatási eredményeit összehasonlítva megállapították, hogy minden vizsgálat az előzővel ellentétes eredményt hozott. A közvélemény jelenleg 49:49 arányban híve, illetve ellensége az eurónak (a fennmaradó két százaléknak nincs pénze). Az eddigi közvélemény-kutatásokra több millió dán koronát költöttek, s a jövő évi népszavazás költségeinek fedezésére pénznyelő-automatákat állítottak fel Koppenhága utcáin és a Tivoli parkban.

– – –

A korrupció fenntartásában érdekelt erők tartottak egyeztető megbeszélést a hétvégén egy szlovákiai kisvárosban. A találkozón mind a 10, csatlakozásra váró ország képviseltette magát.

A megbeszélés részvevői elsősorban arról egyeztették álláspontjukat, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás hogyan érinti a feketegazdaság jövőjét, a közös uniós politika kijátszásához milyen lehetőséget kínál a nemzeti korrupciós erők esetleges összefogása.

Az ülésről kiadott kommüniké szerint az érintettek mind a 10 országban nagy várakozással tekintenek az egységes Európa létrehozása elé. A 470 milliós piac kialakulásától részben azt várják, hogy a csatlakozás folyamata megkönnyíti az eddig felhalmozott feketepénzek tisztára mosását, részben azt, hogy az egyes országokban jól bevált korrupciós módszerek a korábbinál nagyobb területen arathatnak sikert.

Az euro.hu értesülése szerint már a nyitóülésen nagy magyar diplomáciai siker született, ugyanis a közbeszerzésekkel foglalkozó szekció élére magyar szakember került.

– – –

Európai Labilitási Paktum (ELP) – ez az új elnevezése a maastrichti konvergencia-kritériumokat rögzítő dokumentumnak, amely korában Stabilitási és Növekedési Paktum néven vált közismertté. Miután a közösen elfogadott követelmények egyik-másik pontjának a tagállamok többsége nem képes eleget tenni, az Európai Parlament úgy döntött, hogy nem a követelményeket változtatja meg, hanem a dokumentum nevét igazítja a megváltozott körülményekhez, mert ez kevesebb kényelmetlenséggel jár.

Boldog új évet kíván a FigyelőNet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik