Belföld

Diákhitel – változások január 1-től

Módosul a diákhitel felvételének és törlesztésének rendszere január elsejétől. A pályakezdőknek a törlesztés első két évében a mindenkori minimálbér hat százalékát kell befizetniük, ezt követően a havi törlesztő részlet a két évvel azelőtt bevallott éves jövedelem átlagának hat százaléka lesz.

A részleteket nem a munkáltató vonja le, hanem maga a törlesztő fizeti közvetlenül a Diákhitel Központnak.

A diákhitelre jogosultak köre bővül a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülőkkel és az olyan akkreditált felsőfokú szakképzésben résztvevő tanulókkal, akik tanulmányaikat szakközépiskolai keretek között végzik.

A tanulmányi félév helyett a tanulmányi hónap lesz a hitelfelvétel nyilvántartási egysége. A diákhitel törlesztési időszaka januárban kezdődik és 14 ezer hallgatót érint.

Januárban a hitel törlesztését megkezdőket levélben tájékoztatják a hatályba lépő módosításokról, valamint tartozásuk mértékéről és a visszafizetés feltételeiről.

Február elsejétől az igénylőknek módjuk lesz az általuk választott pénzintézetnél vezetett folyószámlára kérni a diákhitel átutalását, a kiválasztott banknál közvetlenül le is adhatják hiteligénylésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik