Belföld

Málta és Lengyelország az EU-ban sem engedi az abortuszt

Az EU-csatlakozás után sem legalizálja az abortuszt Málta és Lengyelország. Sőt: a lengyel katolikus egyház kéri, hogy - Máltához hasonlóan - a csatlakozási szerződéshez csatoljanak egy előírást, amely megerősíti a tiltás alkalmazását.

Málta Írország példáját követte, amikor a csatlakozási szerződéshez illesztendő protokollal biztosítja, hogy országában továbbra is tiltott maradjon a művi vetélés. Írország 1973 óta tagja az Európai Uniónak, s egy időben az erős vallási gyökerű katolikus ország volt az egyedüli Európában, ahol nem lehetett megszakítani a terhességet.

Az ugyancsak mélyen vallásos Lengyelországban – a máltai példát látva – az egyházi vezetők kérték a baloldali kormánykoalíciót, hogy hasonló kitétellel biztosítsák a tiltás fennmaradását. Kicsit későn jelentkeztek igényükkel, csak azután kaptak észbe, hogy egy lengyel politikus, Marek Dyduch azt nyilatkozta: a csatlakozás után a kormány előveszi az abortusztörvény liberalizálásának kérdését.

A kormány valószínűleg kénytelen lesz változtatni álláspontján, miután a katolikus egyházat a csatlakozási “igen” kampányának támogatására szeretnék felkérni. (Egyébként a koppenhágai találkozó előtt a lengyel kormány nem mutatott semmilyen érdeklődést egy hasonló jellegű szabályozás beiktatásával kapcsolatban.)

Az Európai Unió legtöbb országában a művi vetélés nem tiltott. Egységes európai szabályozás ebben a kérdésben nincs és vélhetően nem is lesz, ám az írek, a lengyelek és a máltaiak “biztos, ami biztos” alapon a csatlakozási megállapodásban szeretnék rögzíteni, hogy az európai térségben általános szabályozást nem fogják rájuk kényszeríteni.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik