Belföld

A lengyelek az F-16-ost választották

Az amerikai Lockheed Martin cég által ajánlott F-16 C/D Block 50/52 típusú vadászgép nyerte a többfeladatú harci gépek vásárlására kiírt versenytárgyalást – jelentette be Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteken, varsói sajtóértekezletén.

A 3,5 milliárd dollárra becsült lengyelországi tenderen az amerikai F-16-oson kívül a brit-svéd Gripen és a francia Mirage 2000-5 Mk2 indult – írja a Népszabadság. A tender a legnagyobb szabású katonai beszerzés nemcsak a lengyel, hanem a közép-európai hadseregek történetében is.

Az amerikai konszern által ajánlott ár 3,479 milliárd dollár volt – közölte a varsói sajtóértekezleten Janusz Zemke, a katonai beszerzésekért felelős nemzetvédelmi miniszterhelyettes. “A lengyel iparnak szóló ellentételezés (offset) értéke 9,8 milliárd dollár, amely a legmagasabb értékű ajánlat volt a három közül” – tette hozzá Zemke, aki arról is tájékoztatott, hogy a repülőgép-vásárlásra vonatkozó végleges szerződést az ellentételezési szerződés megkötése után fogják aláírni. Ha valami oknál fogva erre nem kerülne sor, tárgyalások kezdődnek a sorrendben második ajánlattevővel.

Szmajdzinski a versenytárgyalás eredményét kihirdetve aláhúzta, hogy a döntés megfontolásánál kizárólag érdemi, tartalmi, nem pedig politikai szempontokat vettek figyelembe. Szerinte az amerikai ajánlat volt a legkedvezőbb és a legösszetettebb, és a döntés optimális mind az ország katonai biztonsága, mind a pilóták és a nemzetgazdaság, ezen belül a hadiipar biztonsága szempontjából. Ezen kívül megfelel a szövetségesi elvárásoknak és erősíti Lengyelország hitelességét.

A 48 darab, légi harcra, szárazföldi és vízi célpontok megtámadására és felderítő feladatok végzésére képes harci repülőgép lengyelországi versenytárgyalása 2001 márciusa óta folyik. Az első, 16 gépből álló repülőosztályt Lengyelország 2006-ban fogja megkapni, a teljes megrendelés teljesítése pedig 2008-ban fejeződik be. Lengyelországnak 2008-ban ki kell állítania egy repülőosztályt a NATO gyorsan bevethető erői számára, 2012 táján pedig a lengyel légierőnek további 42 darab új repülőgépet kell hadrendbe állítania az akkor lecserélendő MiG-29-esek és Su-22-esek helyett.

Az amerikai kormány és a Lockheed Martin képviselői az ajánlatot a legösszetettebb amerikai katonai repülőgép- és hozzá tartozó fegyverzeteladási csomagnak minősítették, amelyet az amerikai kormány valaha is ajánlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik