Belföld

AZ ECB elnöke elismerte az euró inflációs hatását

Az euró bevezetése körülbelül 0,2 százalékkal fűtötte az inflációt, bevezetése az euróövezet mind a 12 államában az árak bizonyos emelkedésével járt . Első ízben ismerte el a főként a fogyasztók által az év elején nehezményezett eurós inflációt Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank, az "euróövezet jegybankjának" elnöke egy csütörtöki interjújában. A bankelnök egy holland üzleti televíziós csatornának nyilatkozott, s nem az EKB által az idén következetesen hangoztatott véleményt ismételte meg, miszerint az euróra való áttérésnek nem
volt árdrágító hatása. "Valamennyire befolyásolta az árakat" - mondta Duisenberg, aki mindazonáltal hozzátette, hogy az áru és szolgáltatások egész körét tekintve az euró bevezetésének jelentéktelen hatása volt az árakra. De valamennyire volt és részben felelőssé tehető azért, hogy az EKB által az eurózónára kitűzött 2 százalékos inflációs cél végül nem teljesült, magasabb lett a drágulás éves üteme.

Duisenberg példaként felhozta: Frankfurtban, ahol az EKB székháza van, az autósok parkoláskor 2002. januárja előtt egy márkát fizettek fél óráért. Januártól az ár egy euró lett, azaz rögvest a duplájára drágult. Vezető német gazdasági szakértők ismét derűlátóbban ítélik meg annak esélyeit, hogy jövőre erősödik a gazdasági konjunktúra Németországban. Ugyanankor vélekedésük szerint a keleti tartományoknak továbbra sem sikerül felzárkózniuk az ország nyugati feléhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik