Belföld

Bizonytalanság a tőzsdén

Pénteken 8,63 pontos csökkenéssel 7876,76 ponton nyitott a BUX. Az iraki válság kiéleződése elbizonytalanította a világ tőzsdéit, ami a magyar értékpapír piacra is hatással lehet, bár kisebb év végi áremelkedés is elképzelhető - mondták el a megkérdezett tőkepiaci szakértők pénteken.

Suppan Gergely, a Daewoo Értékpapír Rt. üzletkötője szerint plusz mínusz 1 százalékos mozgás is elképzelhető pénteken a magyar értéktőzsdén. Az európai piacok enyhe mínuszban nyitottak, mivel az iraki helyzet miatti feszültség egyre nő, ezt tovább fokozza, hogy Észak-Koreában újra indítottak egy atomreaktort. Ugyanakkor akár emelkedés is lehet, ha a befektetők az év vége miatt vásárlásokba kezdenek. Horváth Zoltán, a CIB Értékpapír Rt. üzletkötője úgy látja az ünnepek miatt alacsony forgalomra, és kis ármozgásra lehet számítani. A CIB üzletkötője szerint a trend lehet akár emelkedő akár csökkenő, de a nemzetközi hangulat miatt inkább az utóbbira számít.

A tokiói értéktőzsdén a csütörtöki után pénteken is emelkedő volt az irányzat, és a fő részvényindex szerény nyereséggel zárta a hét utolsó kereskedési napját. A dollár gyengült a japán jenhez képest. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 13,95 pontos ( 0,16 százalékos) emelkedéssel 8714,05 ponton állt a kereskedés végén. Csütörtökön 157,14 pontot (1,85 százalékot) nyert a tőzsdemutató. Tokióban a dollár 120,00 jen volt tőzsdezáráskor, 0,12 jennel kevesebb, mint csütörtök késő délután.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik