Belföld

Ünnepi kereskedés a tőzsdén – a forint alig mozdul

Pénteki záróértékéhez képest eséssel, 7808,01 ponton nyitott a BUX, ám fél 11-kor már alig egy pontos pluszban volt. A szakértők alacsony forgalomra számítanak.

Külföldi befektetők nélküli alacsony forgalmat várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők. Antal Dénes, az MKB Értékpapír Rt. üzletkötője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy hétfőn lehet utoljára úgy üzletet kötni, hogy az még ebben az évben záruljon le. Ezért sok lehet az átkötés, ami akár magas forgalmat is jelenthet, tényleges érdeklődő azonban kevés lehet. Az árfolyamnyereség adója a jövő évi adószabályok szerint megszűnik, így azoknak, akik veszteséges nyitott pozíciókkal rendelkeznek és idei árfolyamnyereségeikkel szemben ezt el kívánják számolni, még ma kell az ügyletet lebonyolítaniuk. Antal Dénes plusz mínusz 50 pontos elmozdulást vár hétfőn. Baráth Tibor, az Erste Bank Befektetési Rt. üzletkötője úgy látja, hogy pozitív hangulat lesz a magyar piacon. Ezt azzal magyarázza, hogy pénteken Amerikában és Európában is emelkedés volt, az elmúlt heti jelentős áresés után. Ugyanakkor külföldi befektetőkre Baráth Tibor szerint sem lehet számítani hétfőn.

A bankközi devizapiacon hétfőn reggel 14,56 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 4 bázisponttal erősebben, mint pénteken délután. A kereskedők alacsony forgalomra számítanak, ugyanis a ma kötött üzleteket december 30.-án teljesítik, ami azt jelenti, hogy lényegében befejeződött az év. A bankok már csak ügyfél megbízásokat teljesítenek, maguk már nem vállalnak új pozíciókat. Az euró 235,80/236,00 forinton nyitott, ami alig jelent változást a pénteken délután jegyzett 235,90/236,20 forintos árfolyamhoz képest. A dollárral reggel 228,90/229,05 forinton kereskedtek szemben a péntek délután jegyzett 229,80/230,30 forintos árral. Az overnight forintpiacon a hitelkereslet hatására 10,15/25 százalékig emelkedtek a kamatok, pénteken a hivatalos kereskedés végén 9,10/30 százalék volt a kamat.
A tokiói tőzsde hétfőn ünnep miatt zárva tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik