Belföld

Egy tőzsdeév – ugyanúgy várnak ugyanarra

2002-ben növekedtek a részvénypiacokon elszenvedett veszteségek, óriáscsődöknek lehettünk szemtanúi, és mindenki megtanulhatta, mit jelent a „kreatív könyvelés".

Amennyiben az elkövetkezendő néhány napban nem történik csoda, akkor a részvénypiacok legfontosabb indexe, a Dow Jones immár harmadik egymást követő évét zárja csökkenéssel, a Nasdaq esetében pedig még bizonyosabbnak látszik e sajátos „mesterhármas”. Európában hasonló módon nem érvényesült a két szűkös esztendőt követő fellendülés elve, a kontinens legnagyobb tőzsdéin idén is drasztikus esést figyelhettünk meg.

Az év eleje pedig még reménykedéssel telt az Egyesült Államokban. A recessziós félelmek elülte, valamint a terrortámadás okozta sokk csitulása, illetve a kárbecslések korábbiaknál alacsonyabb értékei mind erősítették a részvénypiacok fellendülésébe vetett hitet. Tizenkét hónap alatt azonban nem sok minden változott: a fogyasztói bizalom továbbra is gyengének mutatkozik, és a gazdasági erősödés is késik.

Nullás kamatszint Amerikában? 

Idén a Fed is kimerítette lehetőségeit a részvénypiaci befektetések ösztönzésére. 2001-ben hétszer csökkentett kamatot az amerikai jegybank, 2002-ben mindössze egyszer vágták az alapkamatot, amely azonban így is 1,25 százalékra csökkent, nem túl sok teret adva az esetleges további monetáris lazításnak. A négy évtizede nem látott mélységben álló kamatszint ugyanakkor abszolút nem tekinthető bebetonozottnak, hiszen a Fed elnöke ősszel jelezte, hogy mivel inflációs veszélytől nem kell tartani, hajlandó akár nulla százalék körüli kamatszintet is beállítani a növekedés serkentése céljából.  

Nincs új a nap alatt

2003-ban vélhetően ismét az Egyesült Államok gazdaságától és a számolatlan profit warning után a szárnyaló vállalati eredményektől várják majd a megváltást az értékpapírpiacok szereplői. Számunkra még fontosabb lehet az európai terep, ahol az utóbbi időben már a sok éve húzódó japán recesszióhoz hasonló szituáció veszélyére figyelmeztető hangok is hallhatók, különösen Németországot illetően. Az eurózóna idei várhatóan egy százalék alatti GDP növekedése (illetve a jövő év első felében akár csökkenése) szintén a pesszimisták táborát igazolja.

A Közel-Keleten zajló eseményeket sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezúttal az Irak elleni háború lehetősége vetül árnyként a gazdaságok és a tőzsdék fölé: az amúgy is harminc dollárt ostromló olajárak jelentős megugrása távolról sem kellemes folyamatokat indíthatna be a világgazdaságban.

Az amerikai állampapírforgalomnak értelemszerűen jót tett a részvénypiacok gyengélkedése: jelentős mértékben emelkedtek a kötvényárfolyamok a tengerentúlon. A magyar állampapírok piacán hasonló tendencia mutatkozott.

Sarkalatos kérdések

A kilencszázalékos infláció egy év alatt öt százalék alá mérséklődött, amit az MNB is követett kisebb kamatcsökkentéseivel. Bár az év második felében az inflációs mutatókat leszámítva kedvezőtlen adatok jelentek meg a magyar gazdaságról, az állampapírok iránti (külföldi) érdeklődés szinte töretlennek bizonyult. Az éven belüli papírok referenciahozama idén százhúsz-százötven, az éven túli papíroké harminc-nyolcvan bázisponttal mérséklődött.

A jövő év sarokpontja a makrogazdasági egyensúly helyreállítása lehet. A folyó fizetési mérleg 2002 első tíz hónapjában felhalmozódott hiánya jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves deficitet, míg az államháztartás hiánya már ősszel meghaladta a tervszámok száz százalékát. Az idei éves mérlegbe „beleerőszakolt” tételeket figyelembe véve 8,5 százalékos, de a nélkülük számított 6,5 százalékos deficit is rendkívül magasnak mondható.

Sokan távoztak

  

A Budapesti Értéktőzsdén kívül alig néhány börze dicsekedhet azzal, hogy a 2002-es évet megúszta nagyobb zuhanás nélkül. Az EU-csatlakozás kézzelfoghatóvá válása, valamint a legnagyobb hazai – tőzsdén jegyzett – társaságok profitnövekedése vonzóvá tette a leglikvidebbnek számító részvényeket a BÉT-en. Kellemetlen viszont, hogy a másodvonalbeli részvények (például az Egis, a Danubius, a Démász, a Rába vagy a NABI) piacától már ódzkodtak a befektetők. Tovább csökkent az értékpapírok száma: a Pick és az Arago kivezetése után várhatóan a Prímagáz is elhagyja majd a parkettet. Ezzel szemben új bevezetésnek híre-hamva sem volt, 2003-ban mindössze a kárpótlási jegyek felszívására létrejött Forrás bevezetése várható. 

A BÉT jövője

A legfrissebb hírek alapján eseménydús évzárásnak néznek elébe a hazai részvénypiaccal flörtölő befektetők. Az elhalasztott hatósági áremelések számszerűsíthető hatása az érintett vállalatok gazdálkodásában, illetve az ennek nyomán keletkezett bizalmi hézag nem teszik vonzóbbá a részvényeket.

Az idei utolsó kormányülésen újfent elhalasztott gáz- és áramáremelés ugyan késleltetheti, de a februárra várhatóan lezáruló gyógyszerár-tárgyalások akár a szokásos téli fellendülést is előidézhetik a börzén. Ezt tetézhetik a nagyobb befektetési alapok, illetve külföldi intézményi befektetők hagyományos újévi portfólió-átrendezései és az ezt követő spekulatív hazai vásárlások, melyek együttesen szintén megdobhatják az árakat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik