Belföld

A cseh kormány befagyasztotta a lakbéreket

Csehországban három hónapra befagyasztották a lakbéreket - erről a cseh kormány döntött csütörtök esti rendkívüli ülésén, hogy megakadályozza a lakbérek nagy emelését, ami súlyos társadalmi feszültséggel fenyegetett.

Előzőleg az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette a lakbérek állami szabályozását, és a lakástulajdonosok szövetsége jelentős lakbéremelést javasolt a tagjainak.

– A helyzet nagyon komollyá vált, ezért feltétlenül meg kellett tennünk ezt a lépést. Fennállt a veszélye annak, hogy a lakbérek nagyon megugranak – mondta újságíróknak Vladimír Spidla kormányfő. Elismerte, hogy a probléma a kormánykoalícióban is komoly feszültséget okozott, mert a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) véleménye eltér a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió (US-DEU) véleményétől. Az éles vita miatt a kormányülést két órára meg is kellett szakítani, míg a végső szavazásnál a szociáldemokraták véleménye érvényesült.

A kormány megbízta Bohuslav Sobotka pénzügyminisztert, illetve Petr Nemecet, a regionális fejlesztési tárca vezetőjét, hogy január végéig közösen dolgozzanak ki új törvényjavaslatot a lakbérek ügyében, amelyet a kabinet sürgősen a parlament elé terjesztene jóváhagyásra. Mindkét miniszter elismerte, hogy a probléma megoldása nem lesz könnyű, mert az ő elképzeléseik sem egyeznek. Csehországban először fordult elő, hogy a kormány az árbefagyasztás eszközével élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik