Belföld

ORTT: egyre több panasz a valóságshow-k miatt

Egyfajta társadalmi közfelháborodást váltottak ki a valóságshow-kban látható, hallható pornográf megnyilvánulások - jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján B. Szabó Gábor, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának leköszönő soros elnöke.

Mint elmondta: 2002. utolsó negyedévében az előzőeknél mintegy 20 százalékkal több – összesen 227 – panasz érkezett a bizottsághoz. Közölte: a beadványok 20-30 százaléka kötődik a valóságshow-k valamelyikéhez, s csupán 8 darab az önkormányzati választások kampányához. A soros elnök új jelenségként említette, hogy megjelentek a szervezett médiafigyelő civil kezdeményezések, amelyek jelentős hányada egy viszonylag jól körülhatárolható politikai nézetrendszerhez – a jobboldalhoz – köthető.

Szólt arról is, a panaszok döntő többségét még mindig magánszemélyek nyújtják be, és mindmáig feltűnően alacsony a politikai pártok, azok képviselői, vagy társadalmi szervezetek által benyújtott kifogások száma. B. Szabó Gábor szólt arról is, a Panaszbizottság tevékenysége során problémát okoz, hogy a médiatörvény értelmében az egy műsorszám kiegyensúlyozottságát megkérdőjelező beadványokkal csak az ügyben érintettek fordulhatnak a testülethez, így esetleg már tárgyalás kitűzéséig sem juthat el az eset.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik