Belföld

Mégsem veheti meg az E.ON a Ruhrgast?

Meghiúsulni látszik a német E.ON AG közüzemi szolgáltatónak a Ruhrgas AG felvásárlására irányuló terve, miután a düsseldorfi bíróság másodszor is nemet mondott az ügyletre - olvasható a Napi Gazdaságban.

Bár a végső tárgyalás csak januárban kezdődik, s az akkori ítélet lesz a döntő, a Reutersnak és a Dow Jonesnak nyilatkozó elemők többsége úgy véli, az E.ON-nak már csak minimális esélye maradt a sikerre. A Reuters értesülései szerint ezért máris új akvizíciós lehetőségek után néz a cég.

Az E.ON – amely felvásárlásokkal és a nem központi üzletágak eladásával a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett közüzemi szolgáltatója lett – eddig 6 milliárd eurót költött arra, hogy 58,4 százalékos részesedést szerezzen a német földgázimport mintegy kétharmadát lebonyolító Ruhrgasban, de megállapodott a többi tulajdonossal is érdekeltségeik megvételéről: 20 százalékért 2 milliárd eurót fizetne az ExxonMobil és a Shell olajtársaságoknak s a TUI utazási irodának, 18 százalékot szerezne meg 1,8 milliárdért az RAG szénipari vállalattól, s opciója van az RWE birtokában lévő 3,5 százalék megvásárlására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik