Belföld

Egyre nő a kártyahasználat a vásárlásoknál Magyarországon

Egyre több kártya, egyre több tranzakció, egyre magasabb költekezés – leginkább ezek jellemzik a Visa International által ma bejelentett harmadik negyedévi pénzügyi eredményeket.

Hasonlóan pozitív az a változás is, hogy a magyarok ma minden korábbinál gyakrabban használják kártyáikat vásárláshoz is, ami azt bizonyítja, hogy az emberek vásárlásaik során is egyre jobban megbíznak a fizetési kártyákban, s egyre inkább megismerik e szolgáltatás előnyeit is.

A Magyarországon kiadott Visa kártyák (betéti és hitelkártyák) száma a 2002. szeptemberével záruló 12 hónapos időszakban 16 százalékkal nőtt, és ezzel meghaladta a 2 milliót. A kártyák forgalma éves összehasonlításban 41 százalékkal nőtt, miközben az összköltekezés a 2001. szeptemberi 1,74 milliárd USA dollárról 2002. szeptemberre 3,8 milliárd USA dollárra nőtt. Ugyanezen időszakban a hitelkártya-költekezés 66 százalékkal emelkedett.

A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a magyar kártyabirtokosok költekezési szokásai változóban vannak, amit a kereskedelmi eladóhelyeken való kártyahasználat aránya mutat. A magyarok a szeptemberrel záruló egy éves időszakban 15,3 millió eladáshelyi (POS) ügyletet bonyolítottak, ami 42 százalékkal magasabb, mint az előző egy éves időszak hasonló értéke. E költekezés összege 509 millió USA dollár volt. Az átlag ügyleti érték 8,250 Ft (33 USD) volt; mely körülbelül egy hétvégi bevásárlás összegének felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik