Belföld

Cenzúrázott iraki jelentést kaptak egyes BT-tagok

Szíria, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának választott tagja visszautasította, hogy egyes országok cenzúrázott formában kapták meg az iraki jelentésről szóló szöveget, amit az Egyesült Államok azzal indokol, hogy atomfegyver gyártására vonatkozó ismeretek vannak benne.

Szíria a valós megítélés szempontjából elégtelennek nevezte s ezért visszautasította szerdán az Irak fegyverkészleteiről szóló bagdadi jelentés rövidített és cenzúrázott formában közzétett szövegét – írja a Népszabadság az MTI-re hivatkozva.

Szíria az ENSZ Biztonsági Tanácsának választott tagjaként követeli, hogy megkaphassa a teljes, tizenkétezer oldalas dokumentumkötetet – idézi a dpa Mihail Vehbe szíriai ENSZ-nagykövetet.

Eddig csak a BT atomfegyverrel rendelkező állandó tagjai olvashatták az iraki fegyverzetről szóló teljes szöveget. A többi BT-tag csupán az (újabb ENSZ-információk szerint) ötezer oldalas rövidített változatot láthatta. Amerikai indoklás szerint azért, mert úgymond a dokumentumok atomfegyver gyártására vonatkozó ismereteket is tartalmaznak, amelyeket ilyen fegyverrel nem rendelkező országoknak nem szabad továbbadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik