Belföld

Magára maradhat Budapest a harcihelikopter-felújításban

Több jel mutat arra, hogy mostanában nincs sok szerencséje a Magyar Honvédségnek a légi ügyekkel. A Gripen vadászgépbérlés problémájának még a végét sem látni, de a MiG harci repülők felújítása, finoman fogalmazva, sem mentes a gondoktól. Legújabban pedig a közös helikopterfelújítás okozhat fejfájást a védelmi tárcánál.

Pedig a visegrádi országok még a nyáron Szlovákiában aláírták a megállapodást az MI–24-es harci helikopterek modernizálásáról, ám a napokban kiderült: a lengyelek igyekeznek kiszállni az üzletből. Mi történt nyár óta? Akkor még korszakos jelentőségűnek titulálták az egyezséget. A lap úgy tudja, Lengyelországnak egész egyszerűen nem fér bele a jövő évi költségvetésébe a rá háruló rész.
Azért akad, aki optimista. Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalának a vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak annyit mondott: Varsó hivatalosan még nem mondott nemet.

Ha nemet mondanak a lengyelek, igencsak a magyar kassza mélyére kell nyúlni. A program több milliárd forintot emészt fel, a NATO-feladatok ellátására is hivatott MI–24-esek fele azonban működésképtelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik