Belföld

A kormányfő 76 millió dollárt elenged az orosz adósságból?

Medgyessy Péter kormányfő vélhetően megállapodik a hazánkkal szemben fennálló orosz államadósság rendezéséről. Ezt eddig néhány MSZP-közeli cég kétes ügylete akadályozta - írja a Magyar Nemzet.

A jelenleg meglévő mintegy 467 millió dolláros orosz tartozásból Medgyessy Péter minden bizonnyal 76 millió dollár leírásához járul hozzá. Ezt az összeget az orosz fél ugyanis annak ellenére leróttnak tekinti, hogy a Magyar Államkincstárban bevételként nem jelentkezett. Ennek az a magyarázata, hogy az államadósság lebontásában a Horn-Kuncze-kormány idején részt vállaló MSZP közeli cégek a mai napig nem rendezték tartozásukat.

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője korábban közölte: ha a magyar állam arra kényszerül, hogy az államadósságból 76 millió dollárt elengedjen, a PM megteszi a megfelelő feljelentéseket. A feljelentések néhány céget érinthetnek. A Lorry Kft.-nek – kamatok nélkül – összesen 2,7 millió dollárt kellene a kincstár számlájára utalnia. A felszámolás alatt álló cég Máté László MSZP-s pártpénztárnok érdekeltségébe tartozott.

Egy, a Bertinus Kft.-hez kötődő ügylet kapcsán – kamatok nélkül – 4,8 millió dollárral tartoznak a kincstárnak. A társaság Aleko gépjárművek behozatalára vállalkozott. Az üzletet Máté László egykori üzlettársa, a jelenleg nemzetközi körözés alatt álló Szász András hozta tető alá. Több mint 27 millió dollárral tartozik a kincstárnak a Tér és Forma Rt., illetve a Gaz Impex Kft., amelyben mára a többségi részesedést egy off-shore cég szerezte meg. Kamatok nélkül 3,3 millió dollárral tartozik az államnak a Petroltank Rt., amely Hujber Ottó, az MSZP vállalkozói tagozata egykori vezetőjének az érdekeltségébe tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik