Belföld

Idén rekordot dönt a nemteljesítő vállalati adósságok értéke

A nemteljesítővé váló vállalati adósságok értéke az idén rekordot dönt dollárban számolva, jóllehet az év közepi tetőzés után már javul a helyzet - áll a S&P nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott előzetes év végi összesítésében.

A Standard & Poor’s idei összesítésében feltűnő az EU-piacon tevékenykedő cégek nemteljesítővé vált adósságának növekedése. A jelentés szerint a cég által minősítéssel ellátott globális vállalati adósságból az idei naptári évben 157,3 milliárd dollárnyi válik nemfizetővé. Ebből 123,6 milliárd dollár amerikai, 14,6 milliárd dollár uniós vállalatokra esik. Tavaly összesen 117,4 milliárd dollárnyi, szintén rekord értékű cégadósság vált nemteljesítővé; ebből 100,6 milliárd dollár amerikai volt, és csak 2,7 milliárd jutott EU-vállalatokra.

Az idei összeg jelentős része néhány egyedi esetből eredt: az amerikai WorldCom távközlési cég egyedül 31,9 milliárd dollár, az Adelphia Communications Corp. 14,3 milliárd dollár adósság esedékes törlesztéseivel maradt le. Az összesen 222 nemteljesítővé vált vállalat közül az idén 120 volt amerikai.

A késedelmes törlesztővé váló cégek arányát tekintve azonban az idén az Egyesült Államok és az EU helyet cserélt: a spekulációs sávba sorolt vállalati adósok közül tavaly az unióban 6,92 százaléknyi, az Egyesült Államokban 9,72 százaléknyi esett törlesztési késedelembe, az idén ez az arány 12,77 százalék, illetve 7,09 százalék.

Az idén a távközlési szektor a nemteljesítő adósságok gyarapodásának fő okozója: az unióban a spekulatív osztályzattal sorolt telefoncégek 62,5 százaléka vált késedelmes törlesztővé, az Egyesült Államokban az ilyen besorolású távközlési vállalatok 24,7 százaléka nem fizet. A teljes besorolási spektrumot és a világgazdaság egészét tekintve a minősített vállalatok 3,49 százaléka vált nemfizetővé a tavalyi, 3,48 százalékos rekord után.

A teljes besorolási színképen belül a spekulatív besorolású vállalatoknak világszerte 8,94 százaléka esett törlesztési késésbe; ez elmarad az 1991-es recesszió idején feljegyzett eddigi rekordtól: ebben a kategóriában akkor 10,87 százalékos volt a nemteljesítői arány.

A befektetésre ajánlott S&P-besorolású cégeknek alig 0,44 százaléka került hátralékba kötelezettségei teljesítésével, de ez is rekord, és magasan meghaladja a tavaly mért, ugyancsak rekordként feljegyzett 0,24 százalékot. A befektetői osztályzatú, nemteljesítővé vált cégek egyike volt a WorldCom. A Standard and Poor’s szerint ugyanakkor az év vége felé már csökkent a késedelembe eső cégek gyarapodásának üteme, és jövőre további, jóllehet lassú javulás várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik