Belföld

Hajszálnyira a sáv szélétől a forint

Alacsony forgalomban kedd délután 14,81 százalékon állt a forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben meghatározott plusz-mínusz 15 százalékos mozgási sáv erős oldalán, 12 bázisponttal erősebben, mint hétfőn. A forint 14,91 százalékon új rekordot állított fel kora délután, de egész nap a sávon belül maradt. Az euróval 234,90 és 235,60 forint között kereskedtek egész nap. A dollár a nemzetközi piacon is negatív rekordokat döntött, a Budapesten délután jegyzett 227,70/90 forintos ár csaknem három forinttal volt alacsonyabb a hétfői kurzusnál. Ilyen olcsó 1999 első negyedében volt az amerikai valuta.

A magyar valuta 234,69 forintos árfolyamon érné el a sáv szélét, vagyis tegnap mindössze 0,2 forinttal maradt el ettől a szinttől – olvasható a Népszabadságban. A jegybanknak ezen a ponton be kellene avatkoznia, hiszen a jelenlegi árfolyamrendszerben a forint nem léphet ki a sávból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lényegében két dolgot tehet. Egyrészt forintot ad el, hogy a kínálat növelésével leverje az árfolyamot. A piacra dobott forintot azonban a bankok a jegybankban helyezik el kéthetes betét formájában, amelyre az MNB 8,5 százalékos kamatot fizet, jóval többet, mint amennyit devizatartalékaiért kap, hiszen mind az euró-, mind a dollárkamat sokkal alacsonyabb. Az Európai Központi Bank esetében 2,75, az amerikai Fednél meg csupán 1,75 százalék. Az értékpapírok hozama ennél persze valamivel magasabb lehet.

Másrészt azt teheti a jegybank, hogy csökkenti a kamatkülönbséget, vagyis alaposan, akár több százalékkal leereszti az alapkamatot. Járai Zsigmond, az MNB elnöke viszont egyértelművé tette a múlt héten, hogy az infláció elleni küzdelem miatt ragaszkodik a magas kamathoz, mert az államháztartásban „elképesztően nagy a hiány”, s a bérek emelkedése is túlzott ütemű, vagyis inflációs veszélyt hordoz magában. Ugyanakkor a Bankárklubban azt is mondta, hogy ha a forint eléri a sáv szélét, akkor az MNB vagy beavatkozik, vagy csökkenti a kamatot. (A MNB harmadik lehetősége a szóbeli intervenció, de ez az elmúlt hetek lépései és nyilatkozatai nyomán nem tűnik hatékony eszköznek.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik