Belföld

Fidesz: az önkormányzatok a költségvetés legfőbb vesztesei

Varga Mihály szerint a 2003-as költségvetés legfőbb vesztesei az önkormányzatok és a rendőrség. Az idei évhez képest jövőre 30 százalékkal kevesebb jut beruházásokra is.

A Fidesz – Magyar Polgári Párt alelnöke, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke a párt szerdai, Egerben megtartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a kormány nem tudott megfelelő kompromisszumot kialakítani a költségvetési hiány csökkentésének szándéka, illetve a jóléti intézkedések finanszírozása között.

Példaként említette, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint csupán a megemelt pedagógusbérek kifizetéséhez 70 milliárd forinttal kell hozzájárulniuk jövőre az önkormányzatoknak. A volt pénzügyminiszter szerint nem állja meg a helyét a kormány azon érvelése sem, hogy helyi adókból pótolni lehet a szükséges forrásokat, ugyanis számos kistelepülésen nem növelhetőek a bevételek. Mint mondta, ebben a helyzetben két út áll 2003-ban ezek előtt a települések előtt: a hitelfelvétel és az annak nyomán bekövetkező eladósodás, vagy az önkormányzati vagyon felélése.


Varga Mihály elmondása szerint a Fidesz attól tart, hogy a büdzsé elfogadása esetén újra az eladósodás fenyegeti a rendőrséget; miközben az előző kormányzat 1998-ban 4,5 milliárdnyi adósság leírásával már rendezte a testület helyzetét. Hozzátette, ugyan a jövő évi költségvetési javaslat szerint nő a szervezet támogatásának mértéke, a források nagy részét elviszi a béremelés.


Úgy vélekedett, hogy az az 5 milliárd forint, amellyel a kormány az eredeti javaslathoz képest növelni szeretné a rendőrség támogatását, nem jelent érdemi előrelépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik