Belföld

SZDSZ-es “nem” az átvilágítási törvényre?

Az Országgyűlés ma várhatóan elfogadja az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást, a szocialisták készek elhagyni ugyanis a Fidesz által kifogásolt szakaszokat. Az MSZP az afgán misszió ügyében is kész a kompromisszumra.

A nagy fontosságú döntések napja lesz a mai a parlamentben. Magyarország EU-integrációját befolyásoló, s más különösen jelentős törvényekről is ma dönt az Országgyűlés: így az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról, az afganisztáni magyar szerepvállalásról, a büntető törvénykönyv módosításáról és az átvilágítási törvények elfogadásáról. Szombaton akár a jövő évi költségvetés elfogadására is sor kerülhetne, a Fidesz azonban elutasítja ezt – ily módon a 2003-as büdzsé zárószavazására minden valószínűség szerint 23-án, karácsony előtt egy nappal kerül sor.

A törvényalkotást kísérő politikai viták során nyilvánvalóvá vált, hogy a vezető kormánypárt, az MSZP az ország nemzetközi megítélését befolyásoló ügyekben kész a konszenzusra az ellenzékkel, ezen belül is elsősorban a Fidesszel. A Népszabadság úgy értesült, hogy az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás javaslatát – hosszú tárgyalássorozat és politikai alkudozások után – ma elfogadhatja az Országgyűlés.

A szocialisták ugyanis a Fidesz követelésének megfelelően készek arra, hogy elhagyják az ellenzéki párt által szükségtelennek tartott három szakaszt, a menekültekről, az ország más nemzetközi szervezetekhez csatlakozásáról és a miniszteri rendeletalkotásról szóló rendelkezéseket. A szocialisták tegnapi nyilatkozatuk szerint nem pártpolitikai kérdésnek, hanem nemzeti ügynek tekintik az alkotmánymódosítást, amely nélkül, mint mondják, nincs uniós csatlakozás. Ezért nem akarják ezzel “leckéztetni” a parlamenti ellenzéket. Az SZDSZ az ominózus három pont elhagyását nem támogatja, az alkotmánymódosítás egészét viszont megszavazza. A lap úgy tudja, Medgyessy Péter miniszterelnök számára rendkívül fontos, hogy a csatlakozási szerződés athéni aláírása előtt, április 12-én megtartsák Magyarországon az integrációról szóló népszavazást. Az alkotmánymódosítás elfogadásával ez lehetségessé válik, ami bizonnyal hozzájárul az MSZP kompromisszumkészségéhez.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik