Belföld

Az Országgyűlés nem fogadta el Polt Péter válaszát

Az Országgyűlés kedden elutasította Polt Péter válaszát, amelyet a legfőbb ügyész Gusztos Péter Szegény gazdagok, avagy hogy lesz hajléktalanból cégtulajdonos című interpellációjára adott.

Az SZDSZ-es politikus felidézte az elmúlt évek során fantommá vált cégek történetét, hangsúlyozva, hogy pártja több alkalommal szóvá tette Kaya Ibrahim, valamint Josip Tot és Schlecht Csaba, továbbá a Defend Kft. és a First VIP Security között megkötött szerződéseket.

Gusztos Péter interpellációjában az iránt érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy ezekben az esetekben kezdeményezett-e büntetőeljárást, és várható-e a valódi bűnösök felelősségre vonása. Polt Péter elmondta: az ügyekről részletesen beszámolt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt. Leszögezte: az ügyészség a törvényes keretek között mindent megtesz azért, hogy feladatait a lehető legteljesebb mértékben ellássa.

A legfőbb ügyész emlékeztetett arra: a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél és ezzel összefüggésben több gazdasági társaságnál, így a Defend Kft.-nél végzett vizsgálata alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke 2002 december 5-én vagyon elleni bűncselekmények és okirathamisítás alapos gyanúja miatt tett feljelentést, amelyben szerepelt, hogy a Defend Kft. által vállalt egyes munkálatokat a First VIP Security végezte el. Az a cég – és erre kitér a feljelentés is – amelynek üzletrészét újsághírek szerint időközben egy harkovi és egy magyar hajléktalan szerezte meg. Polt Péter közölte: az ORFK az ügyben feljelentés kiegészítést rendelt el.

Az interpellációban szintén szereplő Millenáris Kht.-ról elmondta: vagyon elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt az ORFK Szervezett Bűnözés elleni igazgatósága 2002. július 25-én nyomozást rendelt el.

A legfőbb ügyész jelezte, hogy az SZDSZ-es képviselő interpellációját az iratokhoz csatolás és értékelés végett a megküldte a nyomozó hatóságnak. Polt Péter válaszát sem az SZDSZ-es politikus, sem az Országgyűlés nem fogadta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik