Belföld

Felfrissíti a TEÁOR-t a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felfrissíti a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerét (TEÁOR), ezt a gazdasági folyamatok korszerűsítésével együtt járó tevékenységváltozások indokolják - közölte a KSH közleményben kedden.

A KSH 2003 elején kezdi a frissítést. A rendszer utolsó, átfogó átdolgozására, egyben az Európai Unió megfelelő osztályozásához igazítására 1998-ban került sor, így jelenlegi átalakítása nem osztályozásváltás. Az új termékek és szolgáltatások bevezetése általában a korszerűsítéssel egyenlő, és ha bekövetkezik, akkor megváltoznak az előállítási technológiák, műveletek is.

A közlemény szerint a nemzetközi ajánlásokkal összhangban elvégzett módosítások a rendszer egészét nem érintik, viszont lehetővé teszik olyan új tevékenységek felvételét, amelyek korábban nem szerepeltek nevesítve a nomenklatúrában, továbbá figyelembe veszik a gazdaságban és a technológiában lezajlott változások következtében nagyobb súlyra szert tevő tevékenységeket is.

A KSH új kiadványa, a TEÁOR ’03 első helyen a statisztikai egységek főtevékenységének meghatározását szerepelteti, amely felülről lefelé haladó módszerrel történik, kijelölve egyben a másodlagos, illetve a kisegítő tevékenységek körét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik