Belföld

2002 legnagyobb ötletei – I. rész

A The New York Times összeállította az idei év legjobb üzleti, vállalati, tudományos, társadalmi és hétköznapi gondolatait, apró találmányait. A teljesség igénye nélkül szemezgetünk.

Intel – előre a másolásért!

Míg egyes cégek a munkatársak kreativitását istenítik, az Intel meghirdette a Pontos Másolás elnevezésű projektet. Bár a szlogen úgy hangzik, mintha
2002 legnagyobb ötletei – I. rész 1

a plágium ellen küzdők tűzték volna zászlójukra, nem tévedés, ez az amerikai vállalati szektor legújabb találmánya.

A gyáraiban világszerte chipeket gyártó Intel megdöbbenve tapasztalta, hogy a különböző üzemekben gyártott részek minősége jelentősen eltér, ez pedig pénzbe kerül a cégnek. Ezért úgy döntött, hogy felépíti az ideáltipikus gyárat, amelyet aztán már csak tökéletes lemásolnak a világ különböző pontjain, olyan pontosan, hogy még a falfestéshez használt eszközök és festékek típusa is egyezzen.

Az ideáltipikus gyárat 2002-ben Rio Ranchon, Új Mexikóban húzták fel. A klóngyárak üzemeltetésénél olyan apró részekre is figyelnek majd, mint a dolgozók kesztyűjének típusa és színe. Persze amit az Intel kiötlött, nem új találmány: már Henry Ford megmondta, hogy a standardizáció növeli a hatékonyságot és a vásárlói elégedettséget. A leckét tökéletes megtanulta például a McDonald’s, valamint részben elsajátította a General Electric is.

Késleltető óvszer  

Woody Allen a „Játszd újra Sam!” című darabban a Diane Keatonnel való szeretkezéseik közben orgazmuskésleltés céljából rendszerint a baseballon töprengett. Egyes felmérések szerint a férfiak 30 százalékának van korai magömlés problémái. A problémára most itt a tudományos megoldás: két új óvszertípust – a Trójai Elnyújtott Élvezetet (Trojan Extended Pleasure), és a Durex Performaxot – is benzocaine nevű, gyenge helyi érzéstelenítővel vontak be, amely viselője számára elnyújtja a szerelmeskedés pillanatait. Az óvszer valószínűleg hiányt pótolt: a trójai típusból 2002-ben az USA-ban 21 milliót adtak el. 

Teljesítményértékelés menedzserapukáknál

Míg többmilliós üzletek nyélbeütése, valamint konferenciahívások tucatjának lebonyolítása nem okoz gondot, a boldogtalan hitves felderítése, valamint a problémás kölyök megnevelése már komoly fejtörést jelent a menedzserapukák jelentős részének – vélik a karriertanácsadók. A munka és a család közötti egyensúly, harmónia megteremtése végett a LeaderWorks menedzsmenttanácsadó cég áprilistól új, speciális családi értékelési rendszerrel segíti a nagyvállalatok, köztük a General Motors, a Honeywell és a DuPont vezetőit.

Az ötlet alapja a Management 360 értékelési rendszer, amelynek lényege, hogy a menedzsert nemcsak főnökei, hanem kollégái, beosztottjai is értékelik, így a munkavállaló teljesítményéről, személyiségéről sokkal teljesebb kép rajzolódik ki. A Family360 elnevezésű tesztben már a menedzser élettársát, gyerekeit, ha kell, szüleit, testvéreit, közeli barátait is kifaggatják.

Olyan kérdésekre kell 1-től 7-ig értékelni az apuka teljesítményét, mint „mennyire járul hozzá az örömteli családi élet megteremtéséhez, a tradíciók ápolásához, gyermeki stílusban beszél-e, bohóckodik-e gyermekeivel, jó tulajdonságai vannak túlsúlyben vagy épp azok a vonások, amelyeket kevésbé kedvelnek a családtagok.” A LeaderWorks az eredményeket részeletesen kiértékeli, és testreszabott tanácsokkal látja el a menedzserapukát.


2002 legnagyobb ötletei – I. rész 2

Bébisírás – fordítószerkezet

Van annál nagyobb frusztráció egy friss szülőnek, amikor újszülött gyermeke vigasztalhatatlan bömböléssel tölti egész estéjét? Mi a baja? Mije fájhat? Éhes? Hasa fáj? Pisi-kaki? Vagy csak unatkozik? Bár korábban azt gondolták, hogy a sírás természetes velejárója egy újszülött alkalmazkodásának a külvilághoz, mára a tudósok már úgy vélik, hogy a bébi ilyenkor kommunikálni igyekszik a külvilággal.

Pedro Monagas, egy spanyol elektromosmérnök, úgy vélte, hogy újszülött fia, Alex sírása valószínűleg a gyermek saját nyelve. Egy évig tanulmányozta a kisfiú, illetve további száz újszülött társának sírását, és azt találta, hogy nincs lényeges különbség a gyerkőcök bömbölésének hangerősségében, frekvenciájában, valamint a sírások közötti szünetekben.

Pedro Monagas tapasztalatai alapján kifejlesztette a „Miért sír?” készüléket, amely októberben került a spanyol áruházakba. A szerkezetben lévő mikroprocesszor a sírás alapján 87 százalékos, ha a szülők az egyéb jeleket tartalmazó táblát is nézik mellette, akkor Monagas állítása szerint 98 százalékos pontossággal képes megmondani, hogy a gyermek éhes, álmos, kényelmetlenül érzi magát, feszült vagy egyszerűen csak unatkozik. A készülék iránti érdeklődés óriási, hamarosan már a brit szülők is vásárolhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik