Belföld

Terv a Prestige olajának kiszivattyúzására

Tervet készítettek az elsüllyedt Prestige tartályhajóban rekedt olaj kiemelésére: egy távirányítású fúrót és szivattyút juttatnak le a 3,5 kilométer mélyen az Atlanti-óceán fenekén heverő tankerhez, lyukat fúrnak hajótesten, és az olajat uszályokra szivattyúzzák. José María Aznar spanyol kormányfő bocsánatot kért az olajömlés kezelésében elkövetett hibákért.

Egy rotterdami székhelyű, elsüllyedt hajók kiemelésével foglalkozó vállalat, a Smit International szerint a hajóban maradt 60 ezer tonna olaj kiemelése 20 és 30 millió euró közötti összegbe kerülhet – számolt be róla a New Scientist nyomán az Index.

Mint emlékezetes november 19-én süllyedt el a Prestige körülbelül 200 kilométerre északnyugatra Spanyolország partjaitól – írja a Népszabadság. Eddig kilencezer tonna olajat mosott ki a víz a spanyol partokra, gyakorlatilag kipusztítva a helyi élővilágot. Egy múlt heti vizsgálatból az derült ki, hogy az olaj jelenleg is folyik a tankerből, körülbelül 125 tonna naponta. A szakértők korábban úgy gondolták, hogy a tankerben található olaj a tengerfenék hideg vizétől besűrűsödik, azaz az olaj hőmérséklete dermedéspont alá kerül majd. A szakértőket is meglepve, nem így történt.

Az olaj kiszivattyúztása politikai kérdés, mert egyszerűen nem éri meg felszínre hozni. De ez még mindig olcsóbb, mint az esetleg kifolyó olajat eltakarítani.

A Prestige tartályhajó katasztrófája óta most első ízben látogatott el José María Aznar spanyol kormányfő az észak-nyugati Galíciába, és La Coruna kikötővárosban bocsánatot kért az olajömlés kezelésében elkövetett hibákért.

Tüntetők a látogatás alatt kormányellenes jelszavakat skandáltak. Sajtóértekezletén a miniszterelnök elmondta: “Bocsánatot kérek azoktól, akiknek bizonyos napokon nem álltak rendelkezésükre olyan eszközök és erőforrások, amelyekkel egyszerűen mi sem rendelkeztünk.” – adta hírül az AFP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik