Belföld

Németország: nem titok a banktitok?

A Németországban kormányzó szociáldemokraták és környezetvédők (SPD/Zöldek) nem csupán a kamatjövedelmeket akarják megadóztatni átalányban 25 százalékkal, de az adózásra vonatkozó banktitkot is el akarják törölni. Ezt a szándékot Gerhard Schröder kancellár, az SPD vezetője és Hans Eichel pénzügyminiszter közölte hétfőn Berlinben a szociáldemokraták elnökségi ülése után.

Ezenkívül az érvényes amnesztiarendeletet is ki akarják terjeszteni, s ettől azt remélik, hogy körülbelül 100 milliárd euró feketepénz áramlik majd vissza külföldről Németországba, az ebből származó adóbevételi többlet eléri legalább a 25 milliárd eurót. Az, aki 2003 végéig visszahozná pénzét külföldről, s ezt a kincstárnak bejelentené, 25 százalék adót fizetne a tőke után, a kamatjövedelemre kivetett adó mellett. Ha valaki 2004. június 30-ig cselekedné meg ugyanezt, az adókulcs 35 százalékra emelkedne, minden egyéb lehetőség többe kerülne az adócsalónak.

A kancellár hétfőn azt hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is a kamatadóztatás európai harmonizálására törekszik. Szerinte még mindig van esély arra, hogy az Európai Unió januárban megegyezik az adózás szempontjából fontos számlamozgásokra vonatkozó információk határokon átnyúló cseréjében. Ebbe jó lenne bevonni Svájcot is, amely változatlanul vonakodik bekapcsolódni egy ilyen rendszerbe.

Németországban jelenleg a kamatjövedelmek után a személyi jövedelemadó-kulcsok alapján (19,9-48,5), a személyi jövedelemadó részeként adóznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik