Belföld

Mire használjuk az internetet?

Továbbra is az e-mailezés és a munkához való információk keresése a leggyakoribb internetes tevékenység, továbbá az e-mailezők egyre többet leveleznek munkaügyben - derült ki abból a Tárki és az ITTK által, a World Internet Project keretében októberben végzett vizsgálatból, amelyet a Magyar Hírlap közölt.

A Tárki és az ITTK 2002 őszén 5200 fős, országos reprezentatív mintán vizsgálta a magyar lakosság számítógép- és internethasználati szokásait a nemzetközi World Internet Project kutatás keretében. A vizsgálat eredményei szerint összességében a tizenöt éves és idősebb magyar lakosság 21 százaléka szokott több-kevesebb gyakorisággal internetet használni. A tavalyi vizsgálathoz hasonlóan azt is kérdezték a válaszadóktól, hogy milyen gyakran használják az internetet bizonyos tevékenységekre.



A tavalyi eredményekkel összhangban idén is az e-mailezés és a munkához való információkeresés a legnépszerűbb internetes tevékenység. Az internetezők majdnem fele (49 százaléka) egy héten többször is küld vagy fogad elektronikus leveleket, és ennél csak egy százalékponttal kevesebb a munkájához szükséges információt heti rendszerességgel keresők aránya. Az internetezők harminc százaléka hetente több alkalommal keres személyes ügyekkel kapcsolatos információt a hálón, 27 százalék pedig szórakozásra (játszásra, zenehallgatásra) is ilyen gyakorisággal használja a világhálót. A valós idejű beszélgetés (chatelés) és az internetes fórumok látogatása az előbbieknél kevésbé népszerű tevékenység. Az internetezők egyötöde használja az internetet heti rendszerességgel ezekre a tevékenységekre, és csakúgy, mint egy évvel ez-előtt, az internetezők több mint fele soha nem csinál ilyesmit. Legritkábban bankügyek intézésére használják az internetet a válaszadók, kilencven százalékuk sosem használta ilyen célra a világhálót, a bankügyeiket hetente többször a világhálón intézők aránya pedig meglehetősen alacsony, mindössze négy százalék.



Mivel az elektronikus levelezés az egyik leggyakrabban végzett internetes tevékenység, ezért ennek igénybevételéről részletesebben is kérdezték a válaszadókat. Az e-mailező válaszadókat arra kérték, hogy becsüljék meg a munkaügyben, illetve személyes ügyekben hetente küldött és kapott levelek számát.



A tavalyi adatfelvétel óta valamelyest emelkedett az egy e-mailezőre jutó fogadott és küldött levelek száma a munkaügyben folytatott levelezések tekintetében.

Munkaügyben átlagosan 8,8 e-mailt küldtek 2002-ben az elektronikus levelezést használók, az egy évvel ezelőtti 6,4-es átlaggal szemben. A munkaügyben kapott levelek átlaga 9,9-ről 13,5-re emelkedett. A személyi levelezésben kapott és küldött levelek száma gyakorlatilag nem változott tavaly óta. Az e-mailezők átlagban 5,5 magánlevelet küldenek és 8,0 magánlevelet kapnak hetente.

A férfiak jellemzően nagyobb forgalmat bonyolítanak az elektronikus levelezésben, mint a nők, különösen a munkaügyben küldött leveleik száma haladja meg a nők esetében tapasztalhatót. Életkor szerint jellemzően a 30- 39 éves korcsoport körében a legmagasabb a munkaügyben küldött és fogadott levelek átlagos száma, míg a személyes leveleknél a 20-29 éves korcsoport tagjai küldik, illetve kapják a legtöbb levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik