Belföld

Kritikán alul – A szállító

Luc Besson a teljesen amerikanizált francia filmek mestere nemcsak a hollywoodi mozik európai utánzatait gyártja, forgatókönyvírja vagy éppen rendezi, most egy igazi Z kategóriás akiófilmnek, A szállítónak a forgatókönyvét mondhatja a magáénak.

A film eredetiségéről csak annyit, hogy a moziban ülve – utóbb kiderült, 95 hosszadalmas percen át – egyetlen jelenet volt, amelyet e sorok írója nem talált ki előre. Az egyetlen csavarral „felszerelt” história nem mondható Besson fő művének, a Leon, a profi, a Taxi és Az ötödik elem elkészítésekor minden bizonnyal jobban megerőltette magát.


Kritikán alul – A szállító 1

A mozi a nézhetetlenség határát súrolja, mégis jól szórakozhat az, aki nem akar 95 percig egyetlen értelmes gondolattal sem foglalkozni: az első tíz perc körülbelül a BMW 7-es széria gyári reklámjának is megfelelne. Remélhetően a filmesek szép jövedelemre tettek szert e jelenetsor révén, a BMW-nél pedig nyilvánvalóan 1,246 százalékkal növekedett az értékesítés.

Amúgy van a filmben egy ütött-kopott – talán 600-as – Mercedes is, de ez ne zavarja az amerikanizált francia filmek rajongóit.

Ami a filmet nézhetővé teszi, az egy arc: a Szállító és a nem túl eredeti – de profin koreografált – akciójelenetek. Az arc Jason Stathamé, akit a Blöffben és A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacsőben is láthattunk. Guy Ritchie két mozija – úgy tűnik – megcsinálták a színész karrierjét, aki immár nyugodtan feltűnhet másodrangú mozikban is, de legalább főszereplőként. (A Blöffből ugyanis mégiscsak Brad Pittre emlékezhetnek a legtöbben…)


Kritikán alul – A szállító 1

Nagyon kedves a Szállító partnernője is, akire azonban sokkal nehezebb visszaemlékezni (a film nagy részében le van tapasztva a szája, vagy éppen túszként hurcolásszák ide-oda). A neve egyébként a filmben Lai, valójában pedig Qi Shu. (Ő egyébként szintén szerepelt a mozistatisztikák szerint olyan filmben, amelyet bemutattak nálunk: egy Jackie Chan-remekműben játszott, aminek a címére már nehezen lehetne visszaemlékezni, ezért most nem is fogunk…)

A szállító rendezője Corey Yuen, ezt csak azért tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy ha legközelebb mozit választunk, akkor még véletlenül se az ő neve legyen a támpont.

Összegezve: a mozi kellemes meglepetést okozhatott annak, aki még soha nem látott akciófilmet. Aki viszont látott, annak megnyugtató lehet, hogy nem kell izgulnia: ez az alkotás percről percre tökéletesen kiszámítható fordulatokban „gazdag”, és semmiféleképpen sem kell idegeskedni miatta.


A szállító (The Transporter). Színes feliratos francia akciófilm, 95 perc, 2002.
Rendező: Corey Yuen
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Szereplő(k): Jason Statham, Qi Shu, Matt Shulze, François Berléand, Ric Young

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik