Belföld

A hollandok nem támogatnák az EU-csatlakozást

A hollandok több mint kétharmada, 68 százaléka nemmel szavazna arról, hogy 2004-ben tíz új tagállammal bővítsék az Európai Uniót, ha a kérdésben most tartanának népszavazást.

A holland külügyminisztérium a koppenhágai csúcstalálkozó hetében végeztetett közvélemény -kutatást, a reprezentatív minta ezer emberből állt.

Az eredmények a vártnál is kedvezőtlenebbek, ugyanakkor azt mutatják, hogy magát a bővítés gondolatát a hollandok is támogatják, viszont több időt tartanak szükségesnek a csatlakozás előkészítéséhez. Ha a bővítést 2007-re halasztanák, már 57 százalék támogatná azt egy mostani referendumon, s a támogatottság 66 százalékra emelkedne, amennyiben a bővítés 2012-re tolódik.

A holland parlament alsóháza – csekély többséggel, – november elején döntött úgy, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatos referendum lehetőségének megvizsgálására kéri fel a kormányt. E döntéssel nyílt meg az út azok előtt az országos felmérések előtt, amelyek a 2004-ben csatlakozásra váró országok belépésével kapcsolatos lakossági véleményeket tárják fel.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik