Belföld

Hewlett-Packard – titkolózik és gyártat

Újabb, bérmunkában gyártott termékek előállítását hozta Magyarországra a HP. Ám januárban újabb bejelentés várható, méghozzá a printer üzletágban.

Magyarországon immár négy termelőbázison is a HP számára gyártanak
Hewlett-Packard – titkolózik és gyártat 1

különböző számítás- és irodatechnikai berendezéseket. A világ második legnagyobb számítástechnikai cége hétfőn komplett rendszerét adta át Medgyessy Péter miniszterelnöknek.


A miniszterelnök örül

Medgyessy Péter miniszterelnök örömmel nyugtázta, hogy immár egymilliárd dolláros termelési értéket állítanak elő a HP magyarországi üzemeiben. A HP által ajándékozott számítógép átvételekor ugyanakkor hozzátette: egyes cégek az olcsó munkaerő miatt elmennek Magyarországról, éppen ezért egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre kell koncentrálni. Medgyessy hangsúlyozta: a kormány felelősséget érez a munkahelyek megőrzése iránt. Bízik abban, hogy a kabinet megfelelő intézkedéseket hoz a számítástechnikai cégek Magyarországra vonzása végett, és ehhez megfelelő (adó)kedvezményeket ad számukra.

Egyedülállóan komplexek


A magyar számítástechnikai ipar történetében egyedülállóan komplex gyártást hoz, pontosabban hozat hazánkba a HP – hangzott el hétfőn a Parlamentben, amikor a cég itthoni vezetője, Beck György számítógépből és nyomtatóból álló rendszert adott át Medgyessy Péter miniszterelnöknek. Az eseményen arrólmis szó esett, hogy a HP, illetve partnerei nemrégiben két új termelési ágazatot is Magyarországra telepítettek.


A monitorokat már régóta Szombathelyen gyártja a Philips az amerikai vállalat számára, a nyomtatókat pedig Sárváron a Flextronics állítja elő, szintén bérmunkában. Ugyanakkor új üzletágat jelent a Flextronics által idén szeptemberben Bristolból Zalaegerszegre hozott LTO-gyártás. (az LTO a mágnesszalagos mentőegység angol rövidítése). A legújabb fejlesztés pedig az, hogy két héttel ezelőtt a Sanmina-SCI cég PC-összeszerelést kezdett Tatabányán. Így lassan-lassan a számítástechnikai termékek szinte teljes vertikuma előállítható lesz egyetlen cég megbízásából Magyarországon.



Hewlett-Packard – titkolózik és gyártat 2

Nyolcmillió darabos PC-piac


Az európai nyomtatópiacot a HP a sárvári Flextronics-gyárból látja el termékeivel. Ez az üzem kétmillió készüléket állít elő  a HP számára, akárcsak a Philips szombathelyi monitorgyára. Az európai PC-piacra a tatabányai gyár dolgozik majd, itt is komoly kilátásokkal, hiszen a HP nyolcmillió személyi számítógépet ad el kontinensünkön.

Mindebből látszik, hogy HP nem saját maga gyárt Magyarországon, viszont az ő megrendelésére nálunk készülő termékek összforgalma mintegy egymilliárd dollárt tesz ki évente – mondta Beck György. Hangsúlyozta: néhány stratégiai fontosságú termék kivételével a nagy számítástechnikai cégek ma már olyan vállalatokkal gyártatják produktumaikat, amelyek bérmunkában szakosodtak bizonyos részegységek előállítására. Ilyenek a Flextronicshoz, az SCI-hoz vagy a Jabilhoz hasonló vállalkozások is.


Újabb bejelentés januárban?


A HP egy további bejelentésre is készül, a jövő év elején. Ez várhatóan a nyomtató üzletágat érinti majd, de nem printergyártást jelent, hanem talán csak egy részegység előállítását Magyarországon. A beruházás helyszínét még nem választották ki, szóba került Kelet-Magyarország, de mint megtudtuk, „vannak újonnan felszabaduló helyek is”. Az nem derült ki, hogy ez sz utalás a Székesfehérvárról kivonuló elektronikai üzemekre vonatkozik-e. (Mint ismeretes, Fejér megye székhelyéről távozik a Kenwood, az IBM, és leépítéseket jelentett be a Videoton egyik leányvállalata is.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik