Belföld

A Crédit Agricole-t megveszi a Crédit Lyonnais

A párizsi értéktőzsdén hétfő délig felfüggesztették a Crédit Lyonnais és a Crédit Agricole bankház kereskedelmét, mert a Crédit Agricole körülbelül 19,5 milliárd euróért, részvényenként 56 euróért megveszi a Crédit Lyonnais-t.

A francia tőzsdefelügyelet hétfő reggeli közleménye szerint a Crédit Agricole öt saját részvényt és 148,24 eurót ad minden négy Crédit Lyonnais-részvényért. A megegyezés alapján az euróövezet legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre. A Crédit Lyonnais legnagyobb részvényesei közül az AGF, a Commerzbank és az Intesa már beleegyezett az árba.

Korábban úgy tűnt, a BNP Paribas lesz a nyertes a Crédit Lyonnais-ért kezdődött versenyfutásban. November 23-án a BNP Paribas nyerte a francia kormány váratlan, gyors árverését a Crédit Lyonnais 10,9 százalékos állami részére, majd a BNP Pariba december elején közölte, hogy megszerezte a Crédit Lyonnais további 5,32 százalékát a tőzsdén. Néhány nappal később a Crédit Agricole is közölte, hogy ő meg 3,35 százalékponttal 12,17 százalékra növelte a részét a Crédit Lyonnais-ból, majd néhány nap múlva 17,4 százalékra növelte részesedését a tőzsdén.

Pénteken a BNP Paribas-nál azt mondták, hogy nem állnak a Crédit Agricole és a Crédit Lyonnais egyesülésének útjába, ha megfelelő az ár. A Crédit Lyonnais rossz kölcsönök miatt kishíján tönkrement a kilencvenes években, a korány mentette meg, igen költségesen. A privatizálása 1999-ben kezdődött. Tavaly 812 millió euró tiszta nyeresége volt 6,73 milliárd euró bankügyi bevételből. A Crédit Agricole, amelyet tavaly bocsátottak ki a tőzsdén, eddig is a legnagyobb francia bank volt a lakossági piacon, a betétek 20 százalékával. A november 23-i árverésen a BNP Paribas részvényenként 58 eurót fizetett a Crédit Lyonnais-részért, a tőzsdei felvásárlás átlagára pedig 50 euró volt.

A Crédit Agricole pénteken 0,98 százalékos veszteséggel 15,15 eurón végzett a párizsi értéktőzsdén. A Crédit Lyonnais 0,85 százalékos veszteséggel 52,75 eurón zárt pénteken. Hétfő reggel a BNP Paribas 4,72 százalékkal 39,50 euróra drágult, a befektetők megkönnyebbülésére, hogy esetleg abbahagyja a drága versenyt a Crédit Lyonnais-ért. A Société Générale, amelynek szintén van 3,9 százaléka a Crédit Lyonnais-ban, 7,61 százalékkal 55,85 euróra drágult hétfő reggel. Az Axa biztosító, 5,3 százalékkal a Crédit Lyonnais-ban, 1,82 százalékkal 14,00 euróra drágult. Frankfurtban a Commerzbank, amelynek ugyancsak 3,9 százaléka van a francia bankban, 8,30 euró volt hétfő reggel, 0,72 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál.
[More on FT.com]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik