Belföld

Alkotmányellenes a választások pártlogórendelete

Alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletben a jelölő szervezetek emblémájának méretét szabályozó szövegrész, ezért azt az Alkotmánybíróság ez ügyben hozott határozata kihirdetése napjával megsemmisíti.

A testület közleménye szerint az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét, valamint ezzel összefüggésben a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti a rendelet mellékletének az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája 20 milliméter átmérőjű körben jelenik meg a szavazólapon.

A határozat szerint a törvényalkotó a konkrét szavazólapok adattartalma kialakításához, az adattartalom megjelenítéséhez elegendőnek ítélte meg a választási eljárásról szóló törvény idevágó előírásait; ezzel összefüggésben szükségtelennek tartott további – rendeleti szintű – szabályozást, és erre vonatkozóan nem is adott felhatalmazást a belügyminiszter számára. – A választási eljárásról szóló törvény értelmében a konkrét szavazólap adattartalmának jóváhagyására a területi választási bizottság jogosult – jelzi az Alkotmánybíróság.

A testület közlése szerint az alkotmánybírósági beadvány a rendelet megsemmisített szövegrészét az alkotmányban rögzített választási alapelvekbe ütközőnek, tehát tartalmilag is hibásnak tartja. Ezzel kapcsolatban a grémium jelezte: állandó gyakorlatának megfelelően nem vizsgálta a szövegrész tartalmi illeszkedését, mivel formai okok miatt amúgyis hatályon kívül helyezte azt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik