Belföld

Árampiaci nyitás kérdőjelekkel

Az árampiac megnyitása előtt 19 nappal még nagyon sok a nyitott kérdés, és a cégek úgy látják, januárban még nem lesz versenypiac, legfeljebb márciustól merészkednek ki a nagyfogyasztók a hatósági árakkal szabályozott közüzemi piacról. Az érdekek csatája azonban már javában folyik.

Aggodalmat okoz, hogy vajon megszületnek-e időben a szükséges jogszabályok – mondta Emmerich Endresz, az Elmű Rt. elnöke egy tegnapi beszélgetésen. A nagyfogyasztók azért aggódnak, mert az importáram ára alacsonyabb a hazai erőművi áraknál, még a legolcsóbb paksinál is, ugyanakkor a törvény az igényeiknek legfeljebb 50 százalékára engedélyezi az importot. A viták mögött erősen érzékelhető, hogy valójában a vevők és eladók pozíciójában lévő piaci szereplők érvelnek az előnyösebb árak reményében. A Dunapack vezérigazgatója, Szikla Zoltán azt kifogásolja, hogy gyakoribbak az üzemzavarok nálunk, mint Ausztriában, miközben drágább az áram. Az Elmű vezetője viszont azzal érvelt, hogy ott magasabbak a hálózathasználat díjai.

A Magyar Energia Hivatalt képviselő Varró László szerint a szabályozáshoz szükséges hat gazdasági miniszteri rendelet – köztük az árszabályozásra vonatkozó is – napokon belül megjelenik. Szerdahelyi György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértője szerint az induláskor egy-öt, esetleg tízszázalékos piacnyitásra lehet számítani.

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint a változás 2003 januárjától több mint 3500 fogyasztót érinthet az önkormányzatokkal együtt, de másfél év múlva már akár 300 ezret is. Kérdés, lesz-e esély a valódi versenyre akkor, ha a kapacitások 89 százalékát már hosszú távra lekötötték. Mivel a nemzetközi áramárak ma 7,50 forint körül vannak kilowattóránként, ami jóval alatta van a hazai áraknak, valószínű, hogy a kereskedők csak akkor tudnak versenyképes ajánlatot adni, ha keverik a hazai és az importárakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik