Belföld

Megtartja az állam a Szerencsejáték Rt.-t

A magyar állam mégsem adja el a Szerencsejáték Rt. kisebbségi részét, egy mai kormánydöntés értelmében pedig másfél milliárd forintot kapnak a Volán-társaságok autóbusz-beszerzésre.

Egyetlen részvény sem kerülhet magánkézbe a Szerencsejáték Rt.-ből – javasolja a kormány és a költségvetési bizottság a 2003-as büdzsé keddi, második részletszavazása előtt. Azaz, mégsem szállítják le 50 százalék plusz 1 szavazatra a társaság „tartósan állami” részesedését, mint ahogyan azt a kormány korábban tervezte.

Ugyancsak „védett” marad a Budapest Airport Rt. 25 százalék plusz 1 szavazatnyi, valamint az árvízvédelemmel foglalkozó Tiszavíz Kft. száz százalékos állami részesedése, holott korábban ezeket a cégeket is eladósorba adták volna.

Megint módosítják a személyi jövedelemadó törvényt, hogy ne kelljen adózni a kárpótlási jegy fejében privatizált részvények, üzleti részesedések után. Ezt pótlólag, szintén a költségvetési törvényben ütik nyélbe. Ha azonban a vásárlás nem eredeti jogosult tulajdonában levő kárpótlási jeggyel történik, akkor az árfolyam-nyereségből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a jövedelemadózásban. Mint ismert, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. az állami vállalatok portfolióiból összeállított Forrás Rt. privatizációjával 18 milliárd forintnyi kárpótlási jegy bevonását tervezi. Ehhez tizennyolc-milliárd forinttal megemelik a Forrás alaptőkéjét. Ezt Kiss Elemér a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón közölte.

Több jut a városi közlekedésre

Egy „pontosítás” szerint 3,0 milliárd helyett 3,17 milliárd forintot kóstál a költségvetésnek, hogy még az év vége előtt átvállalja egyes városok közlekedési vállalatainak adósságát, illetve lízingdíj-fizetését. Így a Debreceni Közlekedési Rt. 414 millió, a Miskolci Közlekedési Rt. 1822,9, a Kaposvári Tömegközlekedési Rt. 155, a Szegedi Közlekedési Társság 335 millió forint adósságtól szabadul meg, a Pécsi Tömegközlekedési Rt. „lízingkötelezettségének támogatása” pedig 442,5 millió forintot jelent. Az ÁPV Rt. a kormány péntek esti döntése értelmében összesen másfél milliárd forintos autóbusz-beszerzésre ad lehetőséget a Volán-társaságok számára. Kiss Elemér ezzel kapcsolatban közölte: a kormány az ÁPV Rt.-re bízta a beszerzés irányítását és ellenőrzését.

Az adósság-átvállalások beszámítanak az év végi, úgynevezett egyszeri kiadásokba. E tételek – az autópálya- és sportpálya-építkezések, a közlekedési cégek, a Magyar Fejlesztési Bank szanálása – több mint 683 milliárd forintnyi terhet rónak az államháztartásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik