Belföld

Az európaiak fele hiányolja régi valutáját

Az euró bevezetése után közel egy évvel minden második európainak hiányzik a régi nemzeti valuta. Ennek ellenére a rendszeresen utazók több mint fele nem nosztalgiázik, ők meg vannak elégedve az euróval.

Egy évvel a közös európai valuta bevezetése után a Európai Unió állampolgárainak 48 százaléka visszasírja országa régi nemzeti valutáját. Ennek ellenére a megkérdezettek 73 százaléka gondolja azt, hogy az új pénznem megerősíti az Európai Unió nemzetközi helyzetét. Figyelemre méltó, hogy ilyen-olyan kifogása szinte mindenkinek van, teljesen csupán a lakosok 32 százaléka elégedett az euróval.

Nemzeteket vizsgálva: a németek 48 százaléka szeretné visszakapni a német márkát, a hollandok közül pedig 53 százaléknyian szeretnének inkább guldenben fizetni. A felmérés szerint a németek 84 százaléka még mindig márkára számítja át a vásárolandó termékért fizetendő eurót.

A Thalys Explorer kutató intézet készítette felmérés azt állapította meg, hogy elsősorban a sokat utazók értékelik a közös európai valutát: a rendszeresen útra kelők 61 százaléka egyáltalán nem gondol már vissza a régi pénznemre. Ez az eredmény erősíti azoknak a brit politikusoknak a várakozását, akik szerint az fogja leginkább segíteni a brit euró bevezetésének folyamatát, ha a sokat utazó britek külföldön megismerik az eurót, s hazatérve önkéntelenül is a brit EMU-csatlakozás hétköznapi propagandistái lesznek.

A közös európai felmérés hét országban, 3484 ember bevonásával készült.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik