Belföld

EIU: jövőre az európai régió fejlődhet a leglassabban

Az Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzése szerint 2003-ban Nyugat-Európa lesz a világgazdaság leglassabban fejlődő térsége a német gazdaság gyengesége miatt.

A világ több mint 190 országának gazdasági növekedéséről készített jövő évi előrejelzésükben a londoni Economist csoport szakemberei 2,4 százalékra csökkentették a globális gazdasági növekedésre tett korábbi 3,8 százalékos előrejelzésüket. Nyugat-Európa esetében 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolnak szemben a korábbi 2,3 százalékos várakozásukkal. Magyarország esetében 3,9 százalékra csökkentették egy hónapja kiadott 4,1 százalékos gazdasági növekedési előrejelzésüket.

Az EIU közgazdászai Észak-Amerika kivételével a világ valamennyi térségében az ideinél gyorsabb növekedésre számítanak. Rámutatnak arra, hogy az amerikai gazdaságban tapasztalt súlyos egyensúlyhiány jelenti a legnagyobb kockázatot a világgazdaság számára. Az Egyesült Államok esetében kiadott jövő évi előrejelzésüket 2,8 százalékról 2,3 százalékra vették vissza.

Egy az Egyesült Államok vezette Irak elleni háború lehetősége hatással van a világgazdaság kilátásaira. Amennyiben 2003-ban sor kerül a katonai beavatkozásra, az OPEC növel kőolaj kitermelését az iraki termeléskiesés pótlására, és a nyersolajár hordónként 35-40 dollárra szökik rövid időre – fogalmaz a jelentés. Az előrejelzés szerint a közép-és kelet-európai átalakuló gazdaságok erősödnek jövőre a legnagyobb ütemben, évi 4 százalékkal. A közvetlen külföldi befektetések beáramlása a térségbe, különösen a tíz EU-tagjelölt országba relatívan erős marad. A FÁK-on belül a legnagyobb ütemben a közép-ázsiai szénhidrogén-termelők, Tádzsikisztán (8,5 százalék), Türkmenisztán (8) és Azerbajdzsán (7,5) fejlődnek. Oroszország esetében a jelentés 4 százalék GDP-növekedéssel számol.

A leglassabban fejlődő nyugat-európai térségben az egykoron az egyik legnagyobb ütemben fejlődő Portugália esetében jelzik a legkisebb GDP-növekedést, 0,7 százalékot. Németország esetében 1 százalékkal számolnak. A világ leggyorsabban fejlődő országa Egyenlítői Guinea lesz 12,5 százalékkal, a leglassabban fejlődő állam a szintén afrikai Zimbabwe, mínusz 8,8 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik