Belföld

Pozsonyban tüntetnek Dzurinda megszorításai ellen

Mintegy tízezren vettek részt Pozsony központjában azon a tüntetésen, amelyet a szlovákiai szakszervezetek szövetsége szervezett a Dzurinda-kabinet kilátásba helyezett megszorító intézkedései ellen.

– Szlovákiában tizenhét százalékos a munkanélküliek aránya, a visegrádi négyek közül nálunk messze legalacsonyabbak a bérek. A tervek szerint jövőre drasztikusan megemelkedik a villany, a gáz és szinte minden szolgáltatás ára, lényegesen lefaragják a szociális támogatásokat. Emiatt ötmilliós országunkban legalább másfél milliónyi lesz a szegény. A viteldíjak nagymértékű növelésével és az utazási kedvezmények eltörlésével lényegesen csökken a munkaerő mobilitása. A tudás és a művelődés a tehetős rétegek kiváltsága lesz, mert nagyon sokan nem tudják taníttatni gyermekeiket, ha a felsőoktatásban jövőre bevezetik a kötelező tandíjat – mutatott rá Ivan Saktor, szakszervezeti elnök.

Több szónok alkotmánysértéssel vádolta a jelenlegi kormányt, azt hangsúlyozva, hogy Szlovákia alaptörvénye szociális piacgazdaság elveire épülő államot említ, viszont szerintük a legújabb kori gazdagok maguk képére formálták az országot, van elegendő pénzük az igazságszolgáltatás és a média megvásárlására, önmaguk őriztetésére. – Nem ilyen rendszert akartunk 1989 novemberében, a bársonyos forradalom napjaiban – hangsúlyozták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik