Belföld

Német gazdaság – romló növekedési előrejelzések

A kieli Institut für Wirtschaftsforschung (IfW) jelentősen csökkentette a német gazdaság növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését. Ennek okaként a kormánypolitikát jelölte meg, amely az intézet szerint árt a foglalkoztatásnak és a növekedésnek.

A hat mértékadó német gazdaságkutató intézet közül az IfW
most 2003-ra 1,0 százalékos növekedési ütemet tart valószínűnek a korábban általa várt 1,8 százalék helyett. Az IfW az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését is mérsékelte, 0,4 százalékról 0,2-re. A német kormány mostani hivatalos előrejelzése 0,5 százalék idénre és 1,5 százalék jövőre, az év elején várt 0,75 és 2,5 százalék helyett.

Általában az iparosodott országok esetében már jóval derűlátóbban vélekedik az IfW, vagyis nem lát okot a recesszió
visszatérésére. Miközben az iparosodott országokba 2003-ban már visszatér a fellendülés, Németországban nagy kerékkötői lesznek a folyamatnak. Legfőképpen az idei tőzsdei lejtmenet okozta vagyonvesztés és a nagyobb társadalombiztosítási hozzájárulások, illetve a megemelt adók visszatartó hatásával kell számolni. Fékez a kedvezőtlen munkapiaci helyzet is. Mindezek következtében a háztartások fogyasztási kiadásai csak korlátozott ütemben emelkedhetnek majd. Az alkalmazási költségek és az adók növekedése miatt a vállalkozások beruházási hajlandósága is fogyatkozik.

Hátráltatja a német gazdaság növekedését az euró felértékelődése is, ami még jövőre is komoly terhet ró az exportra. Jövőre azonban az euró felértékelődése egyre enyhébb hatást gyakorol majd, mivel a világgazdasági konjunktúra megélénkíti majd a keresletet.
Alacsonyabb kamatok és magasabb jövedelmezőség mellett ismét javulni kezd majd a beruházási hajlandóság, de még ekkor is csak mérsékelt fellendülésről lehet majd beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik