Belföld

Guardian: nincs Irak ellen bizonyíték

Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nincs olyan egyértelmű hírszerzési adata, amely perdöntően bizonyítaná, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei – értesült londoni és ENSZ-beli forrásokból a Guardian brit lap, amelyet a Népszabadság idézett.

– Ha lenne hírszerzési adat, megmondanánk a fegyverzetellenőröknek, és ők azonnal ott teremnének – közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás lap szerint.

Irak a hét végén adta át a fegyverkezési programjairól szóló részletes jelentését az ENSZ-nek, amelyben kinyilvánítja, hogy nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, és felszólította az amerikai és a brit kormányt, álljon elő az iraki tömegpusztító fegyverekről birtokában lévő állítólagos bizonyítékaival.

Az amerikai és brit vezetés eddig elzárkózott az iraki fegyverekről szerzett információi közlésétől. A Guardian szerint arra hivatkoznak, hogy inkább Iraknak kell bizonyítania: nincs rejtegetnivalója. További magyarázatként pedig hozzáfűzik, nem kívánják felfedni az Irakban folyó amerikai titkosszolgálati tevékenységet.

Az amerikai hírszerzési adatok átadása az ENSZ-fegyverzetellenőreinek éberségre intené az irakiakat az amerikai hírszerzés tevékenységét illetően és veszélynek tenné ki a hírszerzés titkos forrásait – írta a brit lap.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik