Belföld

Benelux memorandum – a kis tagállamok védelmében

A Benelux államok - Belgium, Hollandia és Luxemburg - a hozzájuk hasonló kisebb országok védelmében fogadták el a napokban a "Benelux memorandumot". Céljuk az, hogy hatékonyan beleszóljanak az EU jövőjéről folyó vitába, amely egyre inkább a nagy államok - Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia - veszekedésétől hangos.

Az unió irányításának kérdésében a három Benelux-ország a “hivatali egyensúly” megteremtésére törekszik. Ezért egy olyan bizottság működtetése mellett lobbiznak, amelyet egy, az Európai Parlament által megválasztott és az Európai Tanács által megerősített elnök vezetne. Ez különbözik az EU-bizottság ajánlásától, miszerint vagy az Európai Tanács vagy a parlament vétózhatná meg a bizottság munkáját, de nem mindkettő.

Ami a tanács elnökségét illeti, a Benelux államok a tisztség további rotálása mellett kardoskodnak, így a kisebb országoknak megmarad továbbra is a tisztség betöltésének lehetősége.

A memorandum nem maradt visszhang nélkül az Európa jövőjéről tanácskozó konventben. Ernani Lopez, Portugália képviselője, sőt cseh és finn tagok is jelezték, hogy támogatják a Benelux államok elképzeléseit. A visegrádi országok nevében Ivan Korcok azt nyilatkozta, hogy tanulmányozni fogják a dokumentumot.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik