Belföld

A visegrádiak a Financial Times-ban lobbiznak a csatlakozásért

A visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – ma hirdetést jelentetnek meg a Financial Times című brit gazdasági lapban, amelyben az Európai Unió bővítése mellett érvelnek. A csütörtökön kezdődő koppenhágai csúcsig a tagjelöltek még folyamatosan tárgyalnak a feltételek javítása érdekében.

A négy visegrádi ország miniszterelnökei – Mikulás Dzurinda, Medgyessy Péter, Leszek Miller és Vladimír Spidla – fizetett hirdetést jelentettek meg a Financial Times mai számában, amelyben ismertetik az uniós csatlakozási tárgyalásokon képviselt közös álláspontjukat. A Financial Times a nemzetközi pénzügyi élet egyik vezető lapja, az itt megjelent cikknek jelentős hatása lehet az uniós közvéleményre. A közlemény szerint a tárgyalások végső szakasza döntő jelentőségű, kudarcuk romba döntené az eddig elért hatalmas eredményeket. A cikk írói ezért felkérik az európai polgárokat, hogy a bővítés történelmi pillanatában segítsék a kontinens egyesítését, és ezzel a demokrácia és a jólét kiteljesedését.

A szerzők felhívják a figyelmet arra a téveszmére, amely szerint a bővítés jelentős pénzügyi megterhelés lenne a jelenlegi tagoknak. Az új tagok nemcsak kapni, adni is fognak a közös költségvetésnek – írják a miniszterelnökök. – Még ha a dán elnökség által felajánlott uniós pénzeket kapnák is meg a csatlakozók, a tíz új tag nettó nyeresége akkor is mindössze 12 milliárd euró lenne 2004–2006-ben. Ez pedig az egész EU nemzeti össztermék 0,05 százaléka.

Az unió évek óta hangoztatja, hogy az 1999-ben, Berlinben kialakított költségvetési feltételeket kell figyelembe venni. Berlin óta azonban változott a helyzet: már nem hat, hanem tíz ország csatlakozik, miközben a dátum 2002 helyett 2004 lett. Így máris történtek megtakarítások, a jelölteknek felajánlott összegek pedig nem érik el a berlini 2004–2006-os felső határt – áll a közleményben.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik