Belföld

Sztrájkra is készek a postások

Medgyessy Péternek címzett petíciót adtak át tegnap a Parlament előtt a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (Pofész) képviselői, amiben a választások előtt a postásoknak tett ígérete megvalósítását követelik a kormányfőtől.

“A köz alkalmazottai, a nővérek, az orvosok, a postások és a tanárok visszakapják szakmájuk erkölcsi és anyagi megbecsülését” – olvasható abban a levélben, amit még miniszterelnök-jelöltként írt az érintetteknek Medgyessy Péter.

Ádám István, a Pofész elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: követelésük lényege, hogy a kormány a költségvetésből biztosítson fedezetet arra, a postások keresete január elsejétől érje el a nemzetgazdasági átlagot. A Magyar Posta Rt. munkavállalóinak bére jelenleg hozzávetőlegesen húsz százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, a különbség jövőre akár 25-30 százalékra is nőhet.
– Mivel a posta jövőre 6,5 milliárdos veszteséggel számol, kormányzati beavatkozás nélkül nem teljesülhet a követelésünk. Bízunk abban, hogy Medgyessy Péter latba veti befolyását, és egyben teljesíti személyes ígéretét – fogalmazott Ádám István. Hangsúlyozta: amennyiben a szakszervezet követelései nem teljesülnek, akkor a Pofész elnöksége megvitatja a sztrájk lehetőségét. A petíciót – amit mintegy ötezer postai dolgozó írt alá – Medgyessy Péter nevében Sivák József kormány-főtanácsadó vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik