Belföld

László Csaba találkozott Gordon Brown brit pénzügyminiszterrel

Nagy-Britannia jó esélyt lát arra, hogy az Európai Unió koppenhágai csúcstalálkozóján lezáruljanak a csatlakozási tárgyalások - közölte Gordon Brown brit pénzügyminiszter a magyar kollégájával, László Csabával folytatott londoni tárgyalásain.

László Csaba hétfőn tett egynapos nagy-britanniai
látogatásán az EU-csatlakozási tárgyalások még nyitott fejezeteiről, a brit-magyar gazdasági kapcsolatok aktuális kérdéseiről tárgyalt a pénzügyminisztériumban Gordon Brownnal és Ruth Kelly államtitkárral. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetőivel a kelet-európai piacgazdasági átalakítást segítő pénzintézet és Magyarország további együttműködéséről folytatott konzultációkat.

A pénzügyminisztériumban László Csaba elmondta, hogy Magyarország EU-csatlakozási tárgyalásain megszületetett a megállapodás a versenypolitikai fejezet lezárásáról, illetve Magyarország igényeiről a még lezáratlan mezőgazdasági és a pénzügyi fejezetekben. – Ismertettem, hogy milyen lehetőségeket látunk a mezőgazdasági támogatások növelésére, a saját befizetések és a strukturális támogatások terén történő elmozdulásra. Tárgyalópartnereim megerősítették, hogy brit részről jól esélyt látnak a nyitva lévő, vitatott kérdések lezárására Koppenhágában – tájékoztatott László Csaba.

A pénzügyminiszter nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy milyen elmozdulás lehetséges az álláspontokban, hangsúlyozván, hogy a következő napokban még részletes és nehéz alkudozások várhatók az EU által felajánlott pénzügyi csomag kérdéseiben.

Az EBRD-ben megtartott tárgyalásairól elmondta, hogy Jean Lemierre-rel, a pénzintézet elnökével áttekintették, milyen újabb együttműködési területek lehetségesek, egyebek között az M5-ös autópálya továbbfejlesztése terén. Lemierre hangot adott a bank azon szándékának, hogy a kis- és a közepes vállalkozások finanszírozásának, támogatásának elősegítésére új, eddig nem létezett megoldásokat kezdeményez az EBRD Magyarország kapcsán.

A bankelnök jelezte, hogy a pénzintézet szeretne részt venni a következő két-három évben lezajló magyar privatizációkban, ha sikerül kölcsönösen előnyös közös megoldásokat találni. Konkrét programok még nem kerültek napirendre, a felek arról állapodtak meg, hogy a szakértők felmérik, melyek azok a területek, ahol hasznosítható mindkét fél számára az EBRD-ben felhalmozódott tudás, szakértelem, a bank finanszírozási lehetőségei – mondta a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik