Belföld

Brüsszel leszoktatja a termelőket a dohánytermesztésről

A dohánytermelők támogatást kapnak az Európai Unióban, ha más növények termesztésére állnak át vagy más tevékenységbe vágnak bele - döntött a brüsszeli bizottság. Az erre vállalkozók a jövő évtől kezdődően az átállási költségek 75-100 százalékának megfelelő támogatást, maximum 300 ezer eurót kapnak.

A támogatás finanszírozására a dohánytermelőknek fizetett minőségi felárból idén és jövőre 2, illetve 3 százalékot elvonnak. Az így keletkező 18, majd 27 millió euró felét az átállás támogatására fordítják, a másik felét dohányzásellenes kampányokra. Franz Fischler, a brüsszeli bizottság illetékese szerint az új szabályozás mintegy 130 ezer munkahelyet érinthet.

Néhány dohánytermesztő térségben nincs alternatívája a tevékenységnek, ezért van szükség arra, hogy az érintettek segítséget kapjanak – nyilatkozta Fischler. Az EU tagállamaiban 2000-ben 338 658 tonna nyersdohányt állítottak elő, a két fő termelő Olaszország és Görögország.

Magyarországon nem lehet számítani arra, hogy az uniós jogszabály hatására felhagynak a dohánytermesztéssel vagy a majdani támogatást megcélozva hozzákezdenek ehhez a tevékenységhez, hogy később az EU-ban abbahagyják – mondta a Napi Gazdaságnak Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik