Belföld

Az NTT DoCoMo nem vesz több KPN Mobile-részvényt

Az NTT DoCoMo úgy döntött, hogy elutasítja a holland KPN Mobile felkérését 2,5 milliárd dollár értékű új részvény megvásárlását illetően. A cégekhez közel álló források a The Nihon Keizai Shimbun újságot arról tájékoztatták, hogy így a DoCoMo nem fogja megőrizni 15 százalékos részesedését a holland mobiltelefon-szolgáltatóban.

A visszautasítás eredményeként a DoCoMo részesedése a KPN Mobile-ban 3 százalék alá eshet, ennek pedig komoly hatása lehet az i-mode mobil internetes szolgáltatásra, amellyel kapcsolatban a két cég Európa több országában együttműködik.

A KPN Mobile anyavállalata úgy döntött, hogy adósság-részvény-cserét hajt végre a leányvállalat 13,61 milliárd dolláros adósságával kapcsolatban. A lépés eredményeként igen jelentősen megnő a KPN Mobile tőkéje.

A DoCoMo 2000-ben 3,26 milliárd dollárt fizetett a KPN Mobile részvényeiért, a japán cég célja akkor az volt, hogy bővítse a harmadik generációs mobiltelefonok és az i-mode szolgáltatás felhasználását Európában. A távközlési szektor visszaesése azonban ahhoz vezetett, hogy a KPN Mobile részvényárfolyama jelentősen visszaesett, ennek eredményeként a DoCoMo 2,4 milliárd dolláros vagyon-újraértékelési veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a 2001-es pénzügyi évben.

A szeptember 30-án véget ért pénzügyi félévben a DoCoMo rendkívüli veszteséget könyvelt el a részvények fennmaradó értékével kapcsolatban, így a részesedés értéke nullára csökkent.

A DoCoMo egyik vezetője így kommentálta a fejleményeket: “Mivel várhatóan jelentős konszolidáció előtt áll az európai távközlési szektor, ezért jelenleg inkább várakozó álláspontra helyezkedünk ahelyett, hogy újabb pénzeket fektetnénk a KPN Mobile-ba.”

A KPN Mobile jelentős technológiai segítséget kapott a DoCoMo-tól és áprilisban indította el az i-mode szolgáltatást Németországban, Hollandiában és Belgiumban. Jelenleg körülbelül 140 ezer előfizetője van a szolgáltatásnak, de a DoCoMo csökkenő részesedése azt jelenti, hogy a japán cégnek jóval kisebb lesz a beleszólása a holland szolgáltató ügyeibe, ez pedig az együttműködés jövőjét illetően is komolyan érintheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik