Belföld

Nem lesz saját székháza az 56-os Szervezetek Konföderációjának

A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) nem székházat, csak a működéshez szükséges, néhány helyiségből álló iroda használati jogát ígérte az 56-os Szervezetek Konföderációjának - közölte a Magyar Hírlappal a MEH illetékese. Az új szervezet legitimitása és támogatása ellen tiltakoznak a régi ötvenhatosok, de a kancellária szerint a konföderáció nem kap semmilyen kiváltságot.

A Miniszterelnöki Hivatal és az 56-os Szervezetek Konföderációja elnevezésű új szervezet november 25-én megkötött megállapodása az ötvenhatos szervezetek egy részében megütközést keltett, egyes vezetőik úgy értelmezték a szerződést, hogy az a régi szervezetek ellen született. Már azt is kifogásolták, hogy a konföderáció részt vett a miniszterelnökkel tartott október 15-ei találkozón, kétségbe vonják ugyanis a szervezet 56-os kompetenciáját.

Sinkovics Gyula, az 56-os Szövetség elnöke nyilatkozatot is készített, mely szerint a MEH olyan embereknek ad jogkört, akiknek “vajmi kevés közük van 56-hoz”. Az elnök szerint a szervezéskor a konföderáció vezetői kijelentették, hogy az eddigi, legitim ötvenhatos szervezeteket tömörítő Szabadságharcosokért Alapítványt meg kell szüntetni, és a költségvetési támogatás elosztását erre a konföderációra kell bízni. Sinkovics Gyula szerint az új szervezet minden törekvése mögött felismerhető a megosztásra irányuló szándék, és ennek hozományaként a költségvetési pénzek megszerzésének igénye. Sinkovics szerint erre utal a konföderáció mögött álló egyes személyek eddigi életútja is. Az 56-os Szervezetek Konföderációjának egyik szellemi irányítója Romhányi László, a Jurta Színház volt vezetője, (Romhányit korábban halált okozó testi sértésre való felbujtás miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték).

A kormánnyal kötött megállapodás azért elfogadhatatlan számukra, mert abban ez a törekvés jelenik meg, és ebben a MEH nem lehet partner. “Annál is inkább – tette hozzá Sinkovics Gyula -, hogy a Tamás Károly volt földművelésügyi államtitkár által vezetett Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség, amely az 56-os Szövetségből szakadt ki, és a konföderáció egyik legerősebb tagja, épp bomlás alatt áll. Budapesti és több megyei szervezetük jelezte, hogy visszatér az 56-os Szövetségbe.”

A MEH illetékese szerint érthető az ötvenhatos szervezetek aggodalma, de a félelmeik alaptalanok. A kormány nem tesz különbséget a társadalmi szervezetek között, és nem avatkozik be a belső vitákba. A konföderációval kötött megállapodás is ezt bizonyítja: olyan jogokat biztosít, amelyekkel a korábban alakult szervezetek már tíz év óta bírnak. Az 56-os Szervezetek Konföderációja nem kapott semmilyen kérdésben kizárólagosságot, a velük kötött szerződés a többi ötvenhatos szervezet eddigi jogait és támogatásait semmilyen formában nem érinti.
Az 56-os Szervezetek Konföderációja nem székházat kap, ahogyan azt többen vélelmezték. A szerződés szerint egy ingatlan használati joga illeti meg őket, amely a működésükhöz szükséges, néhány helyiségből álló irodát jelent. A fenntartási és működési költség őket terheli. A MEH apparátusa még keresi az erre alkalmas helyet. Az összes többi kedvezmény mindenkinek jár.
Kérdésünkre a MEH úgy tájékoztatott: nincs kompetenciája arra, hogy bármilyen szervezetet a törvényes feltételeken túlmenően vizsgáljon vagy minősítsen. Az ötvenhatosok számára biztosított általános jogokat nem vonhatják meg senkitől, nem diszkriminálhatnak senkit. A várható anyagi támogatás nagysága és formája nem lesz olyan, hogy csak ennek megszerzéséért tartsanak fenn egy szervezetet – tudta meg a Magyar Hírlap.

Az emlékérmek és emléklapok odaítélésének módja nem változik, a MEH továbbra is egyeztet az összes 56-os szervezettel. Az 56-os emlékmű megépítése az egész 56-os társadalom és a kormány közös ügye, azt senki nem sajátíthatja ki – hangzott el. A kancellária nem zárkózik el attól, hogy valamennyi 56-os szervezettel a konföderációhoz hasonló, kétoldalú szerződést kössön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik