Belföld

Zsíros álláslehetőség az európai képviselői munka

Hazai képviselői alapilletményük 12-szeresét kaphatják majd a magyar honatyák az Európai Parlamentben (EP) végzett munkájukért. Ám a most elfogadott fizetési ajánlatnak nemcsak a magyarok, de a jelenlegi képviselők többsége is örülhet.

Saját fizetésükről döntöttek tegnap az EP képviselői: az elfogadott javaslat szerint a következő parlamenti ciklusban, 2004 közepétől az EU költségvetése fedezi képviselői tiszteletdíjukat. E szerint havonta nyolcezer euró körüli összeget (kb. kétmillió forintot), az Európai Bíróság bíráinak juttatott díj felét kapnák. A képviselők fizetését jelenleg a tagállamok állják, és Hollandia kivételével megegyezik az egyes országokban megválasztott honatyák tiszteletdíjával. További változás, hogy fizetésük után nem otthon, hanem az EU-nak fizetnek majd adót – a többség ezzel sem jár rosszul –, és Brüsszel ellenőrzi kiadásaik elszámolását is.

A legtöbben nem sírják vissza korábbi tiszteletdíjukat, hiszen új fizetésük átlagosan kétezer euróval haladja meg a mostanit. Egyedül az olaszok kapnak az EU ajánlatánál magasabb, majdnem tízezer eurós havi fizetést. A spanyolok ennek kevesebb mint egyharmadát kapják kézhez hó elején. A magyarok is nagyon jól járnak majd: a várhatóan 24 képviselő jelenlegi illetményének majdnem 12-szeresére számíthat európai parlamenti munkájáért.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik